Международната рейтингова агенция Fitch обяви , че е понижила рейтинга

...
Международната рейтингова агенция Fitch обяви , че е понижила рейтинга
Коментари Харесай

Fitch понижи кредитния рейтинг на Evergrande до „ограничен дефолт“

Международната рейтингова организация Fitch разгласи, че е намалила рейтинга на китайските строителни бизнесмени China Evergrande и Kaisa Group на „ стеснен дефолт “ заради пропуснато заплащане на вноски по офшорни облигации, съобщи Ройтерс.

Под „ стеснен дефолт “ се схваща неуспеха на дадена компания да покрие един или повече от финансовите си отговорности, макар че продължава да извършва други финансови задължения.  

Понижението идва, макар че двете компании не са оповестили публично неизпълнението на отговорностите, което може да докара до дълъг развой на преструктуриране на дълга.

Съдбата на Evergraden,която има дълг от над 300 милиарда $, и другите задлъжнели компании в Китай, се следи от близко от финансовите пазари през последните месеци поради опасенията, че банкрута на колоса може да раздруса цялата финансова система, въпреки че Пекин неведнъж опита да успокои вложителите.

В бележката си за Evergrande Fitch показва, че строителният бизнесмен не е дал отговор на искане за удостоверение на купонни заплащания на стойност 82,5 млн. $, дължими към предишния месец, след приключването на 30-дневния гратисен интервал през тази седмица.

Управителят на националната банка на Китай И Ган съобщи през днешния ден, че правата на акционерите и кредиторите на Evergrande ще бъдат „ почетени изцяло “ и че краткосрочният риск, провокиран от няколко компании в строителния бранш, няма да подкопае финансовия пазар на Хонконг.

Според Fitch лимитираният дефолт е индикация, че емитентът е претърпял несъблюдение или проблематична обмяна на дълг, само че не е почнал развой по оповестяване на фалит и продължава да оперира на пазара.

Неплащането е провокирало „ случай на несъблюдение “ по облигациите на Evergrande и другите й отговорности в щатски долари ще станат изискуеми и подлежащи на заплащане неотложно, в случай че шефът на облигациите или притежателите на най-малко 25% в обща сума заявяват това, изясняват от организацията Fitch.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР