Международната работна среща „Общи действия в борбата с Ковид 19“

...
Международната работна среща „Общи действия в борбата с Ковид 19“
Коментари Харесай

Д-р инж. Хасан Азис организира международна среща за овладяване на Ковид кризата в Кърджалийско

Международната работна среща „ Общи дейности в битката с Ковид 19 “ сред побратимените общини Кърджали и Одрин и Тракийския университет провежда кметът доктор инж. Хасан Азис. Форумът е в осъществяване на признатия от община Кърджали имунизационен проект.

Това е първият за страната ни интернационален работен конгрес под егидата на българска община, чията цел е да се набележат общи старания в преодоляване на заболеваемостта от Ковид-19.

В МБАЛ „ доктор Атанас Дафовски “ в Кърджали се събраха едни от най-хубавите експерти – проф. доктор Мустафа Битак Сейхан – началник на Департамента по незабавна помощ към Медицинския факултет и доцент Юмер Салт от Тракийския университет в Одрин, водени от зам. ректора проф. доктор Мурад Тюркйълмаз, зам.директора на многопрофилната болница в Кърджали доктор Георгиева, управленията на общинските лечебни заведения от Ардино, Крумовград и Момчилград и лекари от Ковид отделенията и незабавна помощ.

По време на срещата бяха разисквани опитът на двете страни в лекуването на К19, способи за понижаване на заболеваемостта от К 19; увеличение на ваксинациония развой в област Кърджали, потребление на новаторски технологии в региона на медицината, в частност коронавирус; дейности, насърчавани от общините в битката с ковид – научени уроци за ефикасни практики и отбягване на нежелани резултати.

Специален акцент в дебатите бе основаният единствен общински имунизационен паспорт в Кърджали като добър образец за ограничения за понижаване на заболеваемостта.

Целта на срещата е обмяна на опит, нови оферти и решения, основаване на работен протокол сред побратимените общини Кърджали и Одрин за преодоляване на Ковид рецесията.

Д-р инж. Хасан Азис показа, че влизането на Кърджали в алената зона през предходната седмица поражда потребността да се направи незабавна работна среща за преодоляване на заболеваемостта в региона: „ хиляди наши сънародници, в това число и кърджалийци ежедневно минават границата за пазар в Одрин и се връщат още веднъж в България, по този метод се изнася вирус, и надлежно се внася към нас. Общите ограничения ще бъдат едно от решенията за преодоляване на пандемията в двете побратимени общини. “

В резултат на срещата беше решено да стартира подготовка на интернационална среща в Одрин, на която да бъдат разисквани провокациите и на място да се види работният развой на болничното заведение към Тракийския университет. На втората среща ще бъдат поканени още веднъж регионалната и общинските лечебни заведения от региона, медицински университети от България, управленията на общините в Кърджалийско.

По време на интернационалната среща бе разпознат общ интерес за развиване на партньорствата, контактите и обмяната на опит сред лекарите и медицинските специалисти от двете страни.

Присъстващите приветстваха ангажираността на доктор инж. Хасан Азис за основаването на интернационалните работни групи и срещи за обмяна на опит и положителни практики.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР