Международната правозащитна организация Human Rights Watch (Хюман райтс уоч) призова

...
Международната правозащитна организация Human Rights Watch (Хюман райтс уоч) призова
Коментари Харесай

Правозащитници заклеймиха Гърция заради мигранти, държани на военен кораб

Международната правозащитна организация Human Rights Watch ( " Хюман райтс уоч " ) прикани Гърция да ревизира " драконовската си политика " по отношение на над 450 мигранти , арестувани на боен транспортен съд, намиращ се в пристанището в град Митилини на остров Лесбос, оповестява " Франс прес ".

Мъжете, дамите и децата бяха измежду тези, които са били арестувани от гръцката брегова защита от 1 март насам, когато Турция реши да отвори границите си и да ги пусне да преминат в Гърция.

След решението на Турция на 28 февруари, повече от 1 700 души са пристигнали на гръцките острови в Егейско море край турския бряг.

" Амнести интернешънъл " упрекна Европа в загуба на човещина поради мигрантите

" Тези хора пристигнаха в Европа за сигурност, а принудително им погазиха правата "

Много от тези, които стигнаха до Лесбос, който към този момент изпитва усложнения да се оправи с броя на мигрантите там, бяха трансферирани предходната сряда на кораба.

" Хюман райтс уоч ", цитирайки сирийски емигрант на борда, съобщи, че доста от арестуваните 451 са дами и деца и подлага на критика изискванията на борда.

На 1 март Гърция разгласи, че няма да приема молби за леговище от новопристигащи, ден откакто Анкара отвори границите си, решение, което беше наказано от Върховния комисариат за бежанците на Организация на обединените нации.

" Амнести " скочи: Солидарността към мигранти и бежанци в Европа се криминализира

Европа била цитадела против бежанците и мигрантите

" Решението на Гърция да задържи повече от 450 души на боен транспортен съд и да откаже да им разреши да подават молби за леговище, жестоко нарушава интернационалното и европейското право ", акцентират от интернационалната правозащитна организация и допълват: " Действията може да съставляват случайно отнемане от независимост. "

Бил Фрелик, шеф на " Хюман Райтс уоч " за правата на мигрантите и бежанците, добави: " Гърция би трябвало неотложно да ревизира тази драконовска политика, да одобри по подобаващия метод тези хора в безвредни и прилични условия и да им разреши да подадат молби за леговище. "

" Хюман райтс Уоч " съобщи, че гръцките управляващи са им отказали достъп до зоната на пристанището, където арестуваните са били държани денем - или до кораба, където пренощуват.

" Амнести ": България и Гърция длъжни да обезпечат достъп на мигрантите

По мотив на усложнената конюнктура с мигрантите в Турция

Сириецът, който се е свързал с " Хюман райтс уоч " по телефона, декларирал, че множеството от арестуваните са афганистанци, само че 118 са араби, в това число сирийци, иракчани и палестинци. На борда са били и сомалийци, конгоанци и други от Африка.

" Децата не получават задоволително храна и облекла ", споделил той пред правозащитниците, допълвайки: " До през днешния ден имахме единствено три тоалетни за 451 души, когато донесоха пет портативни тоалетни. Няма душ, няма сапун. "

Бременните дами са измежду арестуваните, само че не е ясно дали получават подобаваща здравна помощ, добавил той.

Той сподели още, че му е бил отхвърлен директен достъп до юрист.
 Ердоган лукаво зове Гърция да отвори портите за мигрантите към Западна Европа
Ердоган лукаво зове Гърция да отвори портите за мигрантите към Западна Европа

" Освободете се от това задължение "

В Лесбос над 19 000 бежанци живеят в мизерни условия в лагера Мория, който е издигнат да побира по-малко от 3000 души.

Напрежението ескалира на острова с увеличението на идващите предходната седмица.

Решението на гръцкото държавно управление предишния месец да построи нови затворени лагери на островите провокира гневна реакция на локалните поданици.
 Турски министър съпостави Европейски Съюз и Гърция с
Турски министър съпостави Европейски Съюз и Гърция с " Аушвиц " по отношение на мигранти

Взимали " пари, телефони, персонални карти и облекла " и ги прибирали в Турция
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР