Международната организация за борба с корупцията Transparency International представи резултатите

...
Международната организация за борба с корупцията Transparency International представи резултатите
Коментари Харесай

България е с най-добрата оценка за борба с корупцията за последните 10 години

Международната организация за битка с корупцията Transparency International показа резултатите от интернационалния Индекс за усещане на корупцията за 2023 година.

Докладът показва, че забележителните проблеми на България с господство на закона и олигархичното въздействие към момента остават. Това се случва макар стратегиите за „ законодателни промени “ и липса на непоклатимост и предвидимост на правния ред.

Според организацията „ приемането на от дълго време закъснялото законодателство за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи сигнали за нарушавания, не се оказа фактор за смяна, а провокациите при използването му са явни “.

Калин Славов, изпълнителен шеф на „ Прозрачност без граници “, заключи данните от проучването. По думите му показателят дава опция за всяка страна сама да види развиването си, а и да се преценяват мощните и слабите страни в разнообразни аспекти в това събитие. Това проучване е представено от институции като Организацията за икономическо сътрудничество и раз, Европейска комисия, Съвета на Европа и други.

„ Скалата, по която се прави оценка, е от 100 – ниско равнище на корупция, до 0 – високо равнище на корупция. За да е включена една страна в проучването, е належащо да има най-малко три източника на данни, които да дадат опция да се реализира цялост на картината “, посочи той.

„ За тази година можем да кажем, че няма изненади. Водещата група страни обичайно – Дания, Финландия, Нова Зеландия, Норвегия,Сингапур, Швеция и Швейцария. Какво ги събира в тази група? Преди всичко, това е почтено, честно и транспарантно ръководство, налично за жителите, а също по този начин и работещи институции ", заключи той.

За България годишният показател е с число от 45. „ Какво значи това? Той се намира под една граница, която е възприета в това проучване, от 50 точки. Тя е границата, по която страните имат систематичен проблем със оправянето с корупцията – мъчно функциониращи институции, продължителен недостиг на някои съществени демократични процеси “, акцентира той.

Възприятието за равнището на корупцията у нас през изминалата 2023 година е било такова, че на страната е дадена най-хубавата оценка за битката с нея от повече от 10 години.

Според данните 28 страни са отбелязали сериозен прогрес, а 30 са създали декаданс. Виждаме корелация сред високи корупционни равнища и надлежно ниски резултати в показателя за господство на правото, т.е. има дефицити в правната система, също по този начин и тежки проблеми в региона на корупцията.

От страните в ЕС България, Румъния, Гърция и Малта са в дъното на класацията – Румъния е с 46, пункт над нас, Унгария – 42, Малта – 51.



Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР