Международната общност осъди решението на руския президент Владимир Путин да

...
Международната общност осъди решението на руския президент Владимир Путин да
Коментари Харесай

Международната общност реагира на решението на Русия да признае за независими Донецк и Луганск

Международната общественост осъди решението на съветския президент Владимир Путин да признае независимостта на проруските области в Източна Украйна , обобщават международните организации.

Световни и районни организации

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш счита, че Русия е нарушила териториалната целокупност и суверенитета на Украйна посредством признаването на двата отделили се района в Източна Украйна за самостоятелни страни, сподели представителят на Гутериш -  Стефан Дюжарик. А заместител генералният секретар по външнополитическите въпроси към Организация на обединените нации Розмари ДиКарло изрази мощно страдание от съветското решение  и сподели, че идните часове и дни ще бъдат сериозни и че рискът от огромен спор е автентичен и подобен спор би трябвало да бъде избегнат непременно.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди признаването от Москва на независимостта на отделилите се райони в Източна Украйна и прикани Русия да избере пътя на дипломацията . " Осъждам решението на Русия. Съюзниците настоятелно и най-твърдо молят Русия на избере пътя на дипломацията, да се откаже неотложно от огромното усилването на военните си подразделения си в Украйна и към Украйна, както и да изтегли войските си съгласно интернационалните си отговорности и задължения ", се споделя в изказване на Столтенберг, публикувано още през вчерашния ден вечерта.

Европейският съюз дефинира признаването на двата източноукраински региона за самостоятелни от страна на Русия за крещящо нарушаване на интернационалното право и сподели, че ще глоби хората, забъркани в този противозаконен акт. 

Организацията за сигурност и съдействие в Европа изрично осъди съветското признание на независимостта на двата разколнически региона в Източна Украйна и го дефинира като нарушаване както на интернационалното право, по този начин и на фундаменталните правила на ОССЕ. Организацията счита, че то опонира и на минските съглашения, се показва в взаимно изказване на генералния секретар на организация Хелга Мария Шмит и на полския външен министър Збигнев Рау , чиято страна е ротационен ръководител на ОССЕ.

Северна Америка

Американският президент Джо Байдън осъди решението на съветския си сътрудник Владимир Путин за признание на независимостта на двата отделили се района в Източна Украйна в диалози със международни водачи след последните развития по рецесията. " Байдън изрично осъди решението на съветския президент Путин да признае " независимостта " на по този начин наречените Донецка и Луганска национални републики в Украйна. Осъдителната реакция на Байдън е била в телефонен диалог с украинския президент Володимир Зеленски, уточни в изказване Белият дом. Дипломат номер едно на Съединени американски щати, държавният секретар Антъни Блинкън пък съобщи, че решението на Путин опонира на уговорките на Русия към дипломацията и заслужава корав и бърз отговор . Съединени американски щати ще разгласят през днешния ден нови наказания против Русия в отговор на решението на Москва да признае двата отделили се района в Източна Украйна за самостоятелни и да изпратят " миротворци " там,  съобщи Белият дом. Ведомството координира със съдружниците и сътрудниците оповестяването на тези ограничения.

Канада също осъди съветското решение и съобщи, че ще работи с сътрудниците и съдружниците си твърдо на това крещящо неуважение на интернационалното право.

Европейски страни

Френският президент Еманюел Макрон осъди решението на Путин и изиска целенасочени европейски наказания против Москва. 

Германската външна министърка Аналена Бербок съобщи, че Путин отхвърля с решението си всичките си задължения по отношение на интернационалната общественост и предизвести против нова военна ескалация от страна на Русия. 

Британският министър председател Борис Джонсън разкрутикува крещящото нарушаване на суверенитета на Украйна и охвърлянето на минските договорености за мир в източната част на тази страна, а външната министърка на страната Лиз Тръс предизвести, че всяко нарушаване от страна на Русия на интернационалните задължения няма да остане ненаказано. Джонсън ще съгласува пакет от незабавни наказания против Русия на заседание на държавния комитет за реакция на рецесии (КОБРА), заяви представител на канцеларията му.

Полският министър председател Матеуш Моравецки съобщи, че решението на Путин е еднакво на отменяне на разговора и е крещящо нарушаване на интернационалното право.

Премиерът на Чехия Петер Фиала дефинира решението на Русия като акт на експанзия.

Министърът на външните работи на Литва Габрелиус Ландсбергис сподели, че решението на Москва е доказателство за цялостно неуважение на интернационалното право и на хартите на Организация на обединените нации и изрази разбиране, че сходна ескалация би трябвало да бъде глобена.

В взаимно изказване на президента, премиера и външния министър на Латвия се насочва апел към интернационалната общественост да предприеме допустимо най-силните ограничения за прекъсване на съветската експанзия и за предложение на помощ на Украйна.

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер дефинира решението на Русия като нарушаване на минските договорености и на дипломатическите старания за търсене на мир.

Азия

Японският министър председател Фумио Кишида твърдо осъди поредицата от съветски дейности по отношение на Украйна и сподели, че те нарушават суверенитета и териториалната целокупност на тази страна. Той предизвести, че в случай че има съветска инвазия, Япония ще взе участие в координирането в Г-7 и в интернационалната общественост на един мощен отговор, включително и налагане на наказания.

Посланикът на Индия в Организация на обединените нации T. С. Тирумурти прикани всички страни в спора към въздържаност и сподели, че неотложен приоритет е деескалацията на напрежението. 

Китай не осъди експлицитно Русия и прикани настоящите лица в украинската рецесия да показват въздържаност и да избегнат всички дейности, които могат да подхранят напреженията.

Австралия

Премиерът на Австралия Скот Морисън се разгласи за приемането на мощни и строги наказания против Русия.

Латинска Америка

Президентът на Никарагуа Даниел Ортега отбрани позицията на Русия по отношение на Украйна и по този начин стана един от първите водачи в света, подкрепили Москва. Той изрази убеденост, че в случай че в Донецк и Луганск се организира референдум като този, осъществен в Крим, хората ще гласоподават за анексия на тези територии към Русия, съобщи Ройтерс. Ортега дефинира и опитите на Украйна да се причисли към НАТО като опасност за Русия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР