Международната общност е загрижена за съдбата на вдовицата на китайския

...
Международната общност е загрижена за съдбата на вдовицата на китайския
Коментари Харесай

Демократичният свят е загрижен за вдовицата на Лиу Сяобо

Международната общественост е загрижена за ориста на вдовицата на китайския отстъпник и нобелов лауреат Лиу Сяобо. Политици и общественици от западните страни насочиха апели към управляващите в Пекин да й разрешат да напусне страната.

За финален път брачната половинка на починалия Сяобо - Лиу Ся, е забелязана на 15 юли, по време на кремацията и погребението на праха на дисидента.
Оттогава не е известно какво се случва с нея.

Тя не е наказана на отнемане от независимост, само че от 2010 година е под домакински арест, припомня организация DPA.

" Призоваваме китайските управляващи да анулират наложения домакински арест на вдовицата на Лиу Сяобо и да не постановат ограничавания за излизането й от страната. " - съобщи министърът на външните работи на Австралия Джули Бишъп.

Адвокатът на Лиу Ся не има вяра на изказванието на управляващите, че домашният й арест е анулиран. Той споделя, че не може да откри връзка с нея, а местонахождението й е незнайно.

 Почина китайският герой за права и свободи Лю Сяобо
Почина китайският герой за права и свободи Лю Сяобо

Загуби борбата с рака

Малко преди гибелта на Лиу Сяобо се появиха информации, че е опрощение от управляващите и се очакваше да бъде освободен от пандиза, само че това не се случи. Когато положението му стана сериозно, той беше изместен под стража в китайска клиника и му беше отказано лекуване в чужбина, макар готовността на западни лекари да се грижат за здравето му.

За да избегне превръщането на гроба му в място за поклонение, формален Пекин разпореди той да бъде кремиран, а урната с праха му да бъде потопена в морето.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР