Международната конференция STOP HATE SPEECH показа, че заедно – духовни

...
Международната конференция STOP HATE SPEECH показа, че заедно – духовни
Коментари Харесай

Главният прокурор Иван Гешев: Международната конференция "STOP HATE SPEECH" постигна целта си - показа, че заедно можем да постигнем повече

Международната конференция " STOP HATE SPEECH " сподели, че дружно – духовни водачи, високопоставени прокурори и представители на правосъдната власт от цяла Европа, разнообразни неправителствени организации, можем да реализираме повече. Надявам се посланията от форума да бъдат чути и от политиците. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев пред публицисти след привършване на двудневния конгрес, проведен от Прокуратурата на Република България взаимно с Европейската еврейска асоциация.
 
В първата по своите мащаби интернационална конференция, отдадена на противодействието на закононарушенията от ненавист и против речта на омразата,  участие взеха над 130 посетители - основни и висши прокурори от страни от Европейския съюз и района, висши духовници от разнообразни вероизповедания, представители на държавни институции, на неправителствени организации, университетските среди, правозащитници и цивилен деятели и други
 
Иван Гешев акцентира, че " в последните години (у нас) имаме голям проблем с омразата. Българи ненавиждат българи и това ескалира. Резултатът е, че не вървим напред, а водиме война едни с други ". 
 
Главният прокурор разяснява още, че конференцията е постигнала задачата си - да се съберат всички, ангажирани с тази дейност (борба с речта на омразата) -  неправителственият бранш, духовни водачи, и институциите на правосъдната власт. Според Иван Гешев част от казуса с речта на омразата е и регулацията в обществените мрежи, както и " нежният баланс сред независимост на словото и тирада на омразата ". Един от значимите въпроси на конференцията бе по какъв начин да ги разграничим, тъй че да не загубим свободата на словото, само че да не допуснем и тирада на омразата, означи основният прокурор.
 
В отговор на журналистически въпроси основният прокурор Иван Гешев разяснява, че България покрива стандартите за участие в Шенген, като страната ни дава отговор на всички условия и би било несправедливо да не бъде позволена до тази общественост. " Ние сме европейска страна и съблюдаваме европейските стандарти ", акцентира Иван Гешев.
 
В отговор на въпрос за изнесени в медиите изказвания за пукотевица против мигранти по българо-турската граница основният прокурор уточни, че съгласно информацията на Министерство на вътрешните работи пукотевица не е имало. " Има инспекция от прокуратурата в Бургас, която не е установила същите условия, каквито се оповестяват медийно ", добави Гешев. Главният прокурор изрази убеденост, че казусът няма да се употребява ситуативно за реализиране на някакви политически цели, тъй като " България не го заслужава ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР