Международната коалиция Open Wing Alliance (OWA), част от която са

...
Международната коалиция Open Wing Alliance (OWA), част от която са
Коментари Харесай

Компаниите по света преминават към яйца от свободни кокошки

Международната коалиция Open Wing Alliance (OWA), част от която са КАЖИ и още 80 организации за отбрана на животните, разгласява нов отчет за напредъка на бизнеса за етичен избор на яйца.

Докладът от май 2022 открива, че 88% от всички задължения на бизнеса за доставяне с яйца от ферми без кафези със период до края на 2021 година или по-рано са към този момент изпълнени.

Това демонстрира, че значително фирмите извършват своите задължения за преустановяване използването на яйца от клетъчното отглеждани кокошки носачки. Бизнесът разпознава казуса като жестока процедура и декларира позицията си срещу развъждането на кокошки за яйца в кафези.

Към днешна дата отчетът регистрира обстоятелството, че повече от 2300 корпорации по целия свят са присъединили в политиката си доставяне с яйца от ферми без кафези. 982 от тях са сложили крайни периоди за осъществяване на този ангажимент до края на 2021 година или по-рано. В международен мащаб фирмите, които са изпълнили своите задължения, включват Danone, Lindt & Sprüngli и Barilla.

Само 4% от фирмите, които са поели ангажимент за етично доставяне с яйца до края на 2021 година, към момента не са го изпълнили напълно. Въпреки това те регистрират обществено напредъка си, до момента в който единствено 8% към момента не рапортуват публично за положението на прехода си.

Тези статистически данни показват ускореното движение на бизнеса за преход към яйца от ферми без кафези. Все повече компании се отхвърлят от яйцата от клетъчно развъждане. Това е най-жестоката процедура на развъждане на кокошки. За тази самодейност способства и все по-стриктното законодателство по целия свят като възбраната за кафези в 10 американски щата и идната такава за развъждане на кокошки в кафези в Европейския съюз до 2027 г.

По света повече от 6 милиарда кокошки към момента се отглеждат в тесни кафези, които лимитират естественото държание на птиците. Само в България над 3,5 милиона кокошки се отглеждат в по този начин наречените „ уголемени кафези “. В тях всяка птица разполага с използваема повърхност едвам колкото лист хартия А4.

Над 40 типа бизнес в България към този момент поеха ангажимент за етично доставяне с яйца от ферми без кафези.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР