Международната изследователска общност настояваше тези данни да бъдат публикувани още

...
Международната изследователска общност настояваше тези данни да бъдат публикувани още
Коментари Харесай

Китай публикува своя първи официален отчет за произхода на SARS-CoV-2

Международната изследователска общественост настояваше тези данни да бъдат оповестени още при започване на пандемията, само че резултатите станаха известни едвам в този момент. Анализът на натривките, събрани през първите седмици след експлоадирането на епидемията, демонстрира естествения генезис на вируса – от животните към хората. В същото време не е разпознат промеждутъчен хазаин и скептиците не са сигурни дали резултатите са правилни. Така да вземем за пример резултатите включват генетичен материал от панди, макар че в Китай има смъртно наказване за ликвидиране на това животно.

Съществуват две хипотези за произхода на SARS-CoV-2 – натурален от животни към хора и неестествен, предполагащ приключване от Института по вирусология в Ухан. Засега нито една от тези хипотези не разполага с безапелационни причини, които дефинитивно да потвърждават някоя от версиите. Новият отчет, оповестен в Nature на 5-ти април тази година, акцентира естествения генезис на вируса, само че и той не наподобява изцяло безапелационен.

Учените от Китайския център за надзор и предварителна защита на болесттите разгласиха данните за пробите от тампоните, събрани на пазара за морски блага в Ухан, считан за огнище на епидемията, от което единствено за две седмици се разгоря пандемията. Статията е последната от поредицата оповестени разбори на проби от този пазар и първата, която минава през партньорска инспекция. Преди това учените са разгласили препринти, в това число публикация от февруари 2022 година, която не включва разбор на скотски генетичен материал.

Настоящият отчет съдържа информация за геномните последователности на животните в пазарните проби – 60 проби, които са позитивни във връзка с SARS-CoV-2, и 112, които са негативни.

„ Количеството косвени доказателства (в изгода на естествения произход) в този момент е по-голямо от това за различната догадка за лабораторно приключване “, разяснява констатациите в отчета академик, който не е взел участие в изследването и е поискал да резервира анонимност.

И още, съгласно него резултатите и информацията от тях са към момента незадоволителни, с цел да се оцени ролята на този пазар за произхода на SARS-CoV-2.

Интересно е, че при първите проби са открити единствено линиите В на SARS-CoV-2, макар че се считаше, че линията А е по-ранна. Сега учените са удостоверили съществуването на линия А в пробите, което най-вероятно удостоверява, че точно този пазар в Ухан е огнището на епидемията. Въпреки че съгласно Дейвид Релман от Станфордския университет пазарът би могъл да изиграе само ролята на усилвател на предаването на SARS-CoV-2, пренесен там от хора или животни.

Същевременно резултатите не значат имитация. Възможно е да има проблем със замърсяване на лабораторията или неправилна обработка на данните.

„ Важно е да сме доста деликатни при интерпретацията “, разяснява Хюз.

Но макар, че този път данните са доста по-пълно, резултатите не демонстрира кое тъкмо животно е било междинният хазаин, от който е станало прехвърлянето на вируса SARS-CoV-2 към индивида.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР