Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) дисквалифицира за шест месеца руския

...
Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) дисквалифицира за шест месеца руския
Коментари Харесай

ФИДЕ изхвърли елитен руски шахматист за 6 месеца |

Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) дисквалифицира за шест месеца съветския гросмайстор Сергей Карякин. Според Комисията по нравственос и дисциплинираност към ФИДЕ той е нарушил член точка 2.2.10 от Етичния кодекс.

На 27 февруари 32-годишният Карякин разгласява намерено писмо, в което разгласи поддръжката си за " специфичната военна интервенция " на Русия в Украйна. Позицията му бе остро подложена на критика в шахматните среди, а още на идващия ден той бе охулен обществено от ФИДЕ.

" Сергей Карякин е приет за отговорен в нарушение на член 2.2.10 от Етичния кодекс на ФИДЕ и предстои на премахване от надпревари за шест месеца.

Забранено му е да взе участие като състезател във всевъзможни рейтингови шахматни надпревари под егидата на организацията, Решението влиза в действие от датата на оповестяването му - 21 март 2022 година ", се споделя в известието на ФИДЕ.

В момента Карякин заема 18-о място в ранглистата на ФИДЕ с рейтинг от 2747. През 2011 година той доближи до четвърто място в ранглистата, а през 2016 година загуби от Магнус Карлсен в мача за международната купа по типичен шахмат, само че съумя да стане международен първенец по блиц.

" Наказанието беше предстоящо, само че е позорно, тъй като ме вади от шампионата за кандидатите, а аз почтено съм се класирал за него. Всички правила, че спортът е вън от политиката бяха потъпкани. Ще апелирам, само че нямам доверие в триумфа, тъй като всички тези съдилища се управляват от Запада ", бяха първите думи на Карякин.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР