Международната федерация по фехтовка ще отмени дисквалификацията на украинската състезателка

...
Международната федерация по фехтовка ще отмени дисквалификацията на украинската състезателка
Коментари Харесай

Реванш за Олга Харлан: Край на наказанието и квота за Олимпиадата в Париж

Международната федерация по фехтовка ще анулира дисквалификацията на украинската състезателка Олга Харлан ден след скандалното наказване против нея за отхвърли ѝ да се ръкува с рускинята Анна Смирнова.

Харлан ще може да се яви на идната отборна конкуренция на Световното състезание по фехтовка в Милано, което е нужно за подготовка на Олимпийските игри в Париж през 2024 година, оповестява италианската медия La Repubblica.

Олга Харлан беше победила Анна Смирнова с резултат 15:7, когато отхвърли да стисне ръката ѝ - като знак на митинг против съветската военна инвазия в родната ѝ Украйна.

Вместо това украинската състезателка подаде сабята си напред с върха надолу, като предложи да почукнат остриетата си, вместо да се сбогуват.

Както тя, по този начин и украинското Министерство на спорта настояват, че ръководителите на федерацията са били предизвестени за нежеланието на спортистите да извършват правилото за здрависване с съветски състезатели от кардинални съображения. Харлан твърди още, че настоящият президент на федерацията я е уверил, че желанието ѝ ще бъде почетено - нещо, което не се случи.

Според информация на La Repubblica, Федерацията по фехтовка ще одобри жеста със сабята на Харлан в края на дуела като законна проява на почитание към съперника, според Covid-протоколите, които към момента са в действие на Световната купа.

Преди всичко - решението е взето след намесата на управлението на Международния олимпийски комитет, който изрази съпричастността си с идеята на Олга Харлан.

Министърът на спорта на Украйна Вадим Гутцайт разгласява писмо от президента на МОК Томас Бах, изпратено до нея.

В писмото Бах - самият той фехтовач - оповестява, че Харлан ще получи спомагателна квота за Олимпийските игри, в случай че не успее да се класира поради изгубените точки в резултат на нелепия епизод с дисквалификацията от Световното.

Той декларира, че се възхищава от метода, по който тя се оправя в " тази необикновено сложна обстановка " и показва цялостната си поддръжка за нея.

" Имайки поради твоята неповторима обстановка, МОК ще отдели спомагателна квота за теб на Олимпийските игри в Париж 2024 година, ако не успееш да се квалифицираш в оставащия интервал. Правим това самостоятелно изключение и тъй като продължаващите процедури никакъв случай няма да компенсират квалификационните точки, които пропусна поради отстраняването си. Няма потребност да загатвам, че би трябвало да изпълниш всички други критерии за явяване на игрите, на които дават отговор и всички останали олимпийски спортисти ", споделя Томас Бах в писмото.

Той декларира, че МОК " изрича цялостна взаимност с украинските спортисти и олимпийската общественост в Украйна в тези изключително сложни времена ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР