Международната агенция за енергетика (МАЕ) понижи прогнозите си за търсенето

...
Международната агенция за енергетика (МАЕ) понижи прогнозите си за търсенето
Коментари Харесай

MAE понижи прогнозите си за търсенето на петрол през 2021 г. заради новите локдауни

Международната организация за енергетика (МАЕ) намали прогнозите си за търсенето на нефт през 2021 година, защото новите рестриктивни ограничения и локдауни поради следващата коронавирусна вълна ще ограничи предстоящото икономическо възобновяване през актуалната година, съобщи БНР.

"Глобалното въвеждане на Covid ваксини слага основите на по-силна траектория за годината, като търсенето и предлагането на нефт още веднъж ще се върнат към напредък ", се споделя в месечния отчет на основаната в Париж интернационална енергийна организация. "Но ще отнеме повече време, до момента в който търсенето на нефт се възвърне изцяло, защото възобновените локдауни в редица страни натежават върху петролните продажби ", акцентира МАЕ.

С оглед на това МАЕ понижи прогнозата си за потреблението на нефт за актуалното тримесечие с 580 хиляди барела дневно, както и с 300 хиляди барела дневно до общо 96,6 млн. барела на ден за цялата 2021 година

Енергийната организация обаче продължава да чака, че световното търсене на нефт ще се възвърне (ще нарасне) с 5,5 млн. барела на ден през актуалната година след невиждания спад с 8,8 барела дневно през миналата година. В същото време МАЕ чака, че предлагането ще се увеличи с повече от 1 млн. барела дневно в границите на 2021 година

Базираната в Париж организация също по този начин вижда допустимо за по-висок растеж на предлагането поради предстоящото усъвършенстване на търсенето на нефт през второто полугодие.

Студените азиатски и европейски зими дружно със спазваната дисциплинираност при рестриктивните мерки на петролните доставки от Организацията на страните-износителки на нефт (ОПЕК) и нейните съдружници в границите на "ОПЕК + " покачиха цените на значимата енергийна суровина, уточни МАЕ, като в това време чака американската шистова индустрия да резервира индустриалните равнища без основна смяна.

"Ако членовете на "ОПЕК + " се придържат към тези техни проекти, те могат да стартира да си възстановяват пазарния дял, който губеха за сметка на Съединени американски щати и на други непрестанно от 2016 година насам ", означи още МАЕ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР