Международната агенция за атомна енергия ще помогне на Ирак да

...
Международната агенция за атомна енергия ще помогне на Ирак да
Коментари Харесай

МААЕ ще помогне на Ирак за мирна ядрена програма

Международната организация за атомна сила ще помогне на Ирак да създаде нуклеарна стратегия за мирни цели, оповестява " Ройтерс ".

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси се срещна с премиера на страната в Багдад.

" Обсъдихме няколко плана в Ирак, в това число построяването на нуклеарен реактор за мирни цели ", уточни иракският министър на образованието Наим ал-Абуди след среща сред Гроси и иракския министър председател Мохамед Шиа ал-Судани.

Гроси съобщи, че след няколко дни екип от иракски специалисти ще посети централата на организацията във Виена, с цел да организира срещи за " установяване на пътна карта за иракската мирна нуклеарна стратегия " на фона на възходящия интерес към нуклеарната сила в района, в това число измежду страните от Персийския залив.

" Виждаме това в Обединените арабски емирства, виждаме това в Египет, ще забележим това в Саудитска Арабия и, несъмнено, би трябвало да го забележим и тук, в Ирак ", означи Гроси.

В миналото Ирак разполагаше с три нуклеарни реактора в Тувайта - главният му център за нуклеарни проучвания, южно от Багдад. Едният беше погубен при израелска въздушна офанзива през 1981 година, а другите два от американски военни самолети във войната в Персийския залив през 1991 година, последвала нашествието на Ирак в Кувейт през 1990 година

" Определено обръщането на страницата на това комплицирано минало е от значително значение и ние вършим тъкмо това ", акцентира Гроси.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР