Международната агенция за атомна енергия предупреди за възможна катастрофа след

...
Международната агенция за атомна енергия предупреди за възможна катастрофа след
Коментари Харесай

МААЕ предупреди за възможна катастрофа след атака с дронове срещу АЕЦ Запорожие

Международната организация за атомна сила предизвести за допустима злополука след офанзива с дронове против Запорожката атомна електроцентрала в Украйна. Ръководителят на организацията Рафаел Мариано Гроси осъди удар на украински безпилотник по един от шестте нуклеарни реактора в завода, следен от Русия.

Украйна отхвърли отговорност за каквато и да е военна интервенция против централата. Главното военно разузнаване твърди, че руснаците са симулирали ударите. Такива офанзиви „ доста усилват риска от огромна нуклеарна повреда “, акцентира Гроси.

Той прикани лицата, вземащи военни решения, да се въздържат от всевъзможни дейности, нарушаващи главните правила, които пазят нуклеарните уреди. Трима души са били ранени при офанзивата, твърди Русия.

Повредата в корпуса на блок 6 не е заплашила нуклеарната сигурност, само че " съставлява сериозен случай с капацитет да подкопае защитната система на реактора, изясняват от МААЕ.

Запорожката нуклеарна централа беше честа цел на пресечен огън след нахлуването на Русия, само че това е първият път, когато претърпява три директни попадения.

Украйна заяви, че е свалила 17 от изстреляни по територията й през предходната нощ безпилотни летателни апарати. А при съветски обстрел в Запорожка област са починали трима души.

Президентът на Украйна още веднъж притегли вниманието на сътрудниците към незабавната потребност от още средства за противовъздушна защита. Обърна се непосредствено към американския Конгрес.

 
Трябва да кажем на Конгреса, че в случай че не помогне на Украйна, тя ще загуби войната. Трябва да намерим обществен формат за това. Ако Украйна загуби войната, други страни ще бъдат нападнати и това е реалност. Ще видите през идващите седмици по какъв начин Русия ще стане все по-настъпателна и ще вкара тематиката за използването на нуклеарни оръжия.
Володимир Зеленски – президент на Украйна

Позицията на Съединени американски щати за Украйна ще зависи значително от резултата от президентските избори. А на тях Доналд Тръмп може да получи действителна опция да се върне в Белия дом.

В неделя в. " Вашингтон пост " разгласява публикация, описваща вероятната тактика на Тръмп за Украйна. В нея се отбелязва, че републиканецът ще окаже напън върху Киев да отстъпи част от териториите си на Русия и по този метод да се постави завършек на войната. Изданието цитира източници, " осведомени с проектите на Тръмп ".

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР