Международната агенция за атомна енергия поиска в доклад, публикуван днес,

...
Международната агенция за атомна енергия поиска в доклад, публикуван днес,
Коментари Харесай

МААЕ: Трябва да се създаде зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

Международната организация за атомна сила изиска в отчет, оповестен през днешния ден, основаване на зона за сигурност, с цел да се предотврати нуклеарен случай в атомната централа " Зопорожие ", която е окупирана от руснаците, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Настоящата обстановка е нетърпима ", написа организацията в документа. " Спешно би трябвало да се вземат краткотрайни ограничения ", добавя тя и предлага " незабавното основаване на зона за нуклеарна сигурност и за отбрана.

Бомбардировките по обекта и в покрайнините би трябвало да престанат незабавно, с цел да се избегне предизвикването на нови вреди на оборудванията ", акцентира МААЕ и споделя, че е подготвена да стартира съвещания в тази тенденция.

Агенцията отбелязва също така изискванията на извънреден стрес, при които работи украинският личен състав.

От седмици към централата, която е най-голямата в Европа, царува неустановеност и обектът беше обстрелван, за което взаимно се упрекват Киев и Москва.

След доста договаряния делегация на МААЕ посети централата в четвъртък. Двама инспектори на организацията ще останат на място за непрекъснато.

По мотив отчета на организацията от визитата й в централата, украинският президент Володимир Зеленски бе изразил вяра, че той ще бъде справедлив. Миналата седмица Зеленски укори МААЕ, че е премълчала въпроса за демилитаризирането на зоната на нуклеарната централа.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР