Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която вече присъства в

...
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която вече присъства в
Коментари Харесай

Тройно повече експерти на МААЕ в украинските АЕЦ


Международната организация за атомна сила (МААЕ), която към този момент участва в окупираната от съветската войска нуклеарна електроцентрала в Запорожие, ще изпрати специалисти и в други украински обекти през идващите няколко дни и в последна сметка ще утрои броя им, заяви Франс прес, цитирайки изказване, оповестено довечера.

МААЕ " скоро ще бъде непрекъснато ситуирана във всички украински електроцентрали, в това число в Чернобил ". Генералният шеф на организацията на Организация на обединените нации Рафаел Гроси ще отиде на място идната седмица, с цел да започва новата интервенция.

Въпреки че от началото на войната се организират специфични задачи, това решение " бележи доста разширение ", акцентира МААЕ. Досега личен състав на интернационалната организация беше настанен единствено в извънредно сензитивния обект Запорожие, който се намира покрай фронтовата линия и постоянно е обект на бомбардировки - от септември там са настанени " до четирима " души.

Отсега нататък " към 11 до 12 специалисти ще участват когато и да е " в Украйна, с цел да " следят обстановката, да ревизират оборудването " или да " дават техническа помощ ", прецизираха от организацията.

През декември, след среща с Гроси, украинският министър-председател Денис Шмигал разгласи такива задачи за " обезопасяване " на петте електроцентрали в страната, само че времето и размерът им не бяха конкретизирани. Освен в Запорожие, инспектори ще бъдат изпратени в Ровно, Хмелницки, Южноукраинската АЕЦ и Чернобил - печално известната централа, където през 1986 година се случи най-тежката нуклеарна повреда в историята.

Ръководителят на МААЕ ще се срещне и с високопоставени украински чиновници в границите на напъните си за основаване на " защитна зона " към централата в Запорожие. Той организира съвещания с Киев и Москва от няколко месеца, само че към този момент несполучливо, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР