Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) каза, че Иран продължава

...
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) каза, че Иран продължава
Коментари Харесай

МААЕ: Иран продължава да увеличава запасите си от обогатен уран

Международната организация за атомна сила (МААЕ) сподели, че Иран продължава да усилва запасите си от обогатен уран в нарушаване на лимитите, планувани в нуклеарното съглашение със международните сили от 2015 година, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

МААЕ заяви в конфиденциален документ, изпратен до страните членки и забелязан от АП, че към 25 август Иран е имал на склад над 2 тона нискообогатен уран, до момента в който на 20 май запасите му са били в размер на малко над звук и половина.

Иран подписа съглашение по нуклеарната си стратегия през 2015 година със Съединени американски щати, Германия, Франция, Англия, Китай и Русия. То разрешава на Иран да поддържа ресурси от не повече от 202,8 кг.

МААЕ заяви, че също така Иран продължава да обогатява уран до 4,5 %, което е повече от допустимите съгласно договорката 3,67 %. Запасите на Иран на тежка вода са намалели и в този момент са в границите на контрактуваното в съглашението.

Ядрената договорка обещаваше на Иран стопански облекчения в подмяна на ограничение на нуклеарната му стратегия. Президентът Доналд Тръмп изтегли едностранно Съединени американски щати от съглашението през 2018 година Иран стартира от този момент да нарушава лека-полека рестриктивните мерки, с цел да опита да окаже напън върху останалите страни по договорката да попречват налагането на нови американски стопански наказания, задушаващи стопанската система му.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР