Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е загубила контакт с

...
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е загубила контакт с
Коментари Харесай

Агенцията за атомна енергия няма връзка със системите на „Чернобил“ и „Запорожката“ АЕЦ

Международната организация за атомна сила (МААЕ) е изгубила контакт с отдалечените системи, които наблюдават нуклеарния материал в Запорожката атомна централа в Украйна, съобщи организация „ Ройтерс “. Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна централа в Европа и е в ръцете на Русия от предходната седмица, когато в постройка покрай централата избухна пожар след сраженията сред съветски и украински сили.

Ден по-рано МААЕ заяви, че системите за следене на нуклеарни материали в оборудванията за радиоактивни боклуци в Чернобил са спрели да предават данни към надзорния орган на Организация на обединените нации за нуклеарна сигурност. АЕЦ Чернобил, където през 1986 година стана най-голямата нуклеарна повреда в света, бе завладяна от съветските сили.

Двете атомни централи се ръководят от украински личен състав при условия, които съгласно МААЕ заплашват сигурността на оборудванията.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси сподели, че е обезпокоен от неочакваното прекъсване на потока от данни от двете централи към организацията, основана във Виена. МААЕ показва, че остава неразбираемо на какво се дължи това. Предаването на информация от другите атомни централи на Украйна продължава.

Операторът на Запорожката АЕЦ е съобщил, че два от четирите външни електропровода с високо напрежение са развалени и не работят. На централата й е задоволителен и един електропровод, а пети подобен е на стендбай. В допълнение централата разполага и с дизелови генератори.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР