Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е обезпокоена от напрегнатата

...
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е обезпокоена от напрегнатата
Коментари Харесай

МААЕ: Обезпокоени сме за АЕЦ Запорожие, има риск за тежка ядрена авария

Международната организация за атомна сила (МААЕ) е обезпокоена от напрегнатата обстановка към украинската атомна електроцентрала в Запорожие, която се намира наоколо до фронтовата линия на войната, съобщи Би Би Си.

Ситуацията става все по-непредсказуема и евентуално рискова в окупираната от Русия атомна електроцентрала, съобщи ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси.
" Изключително съм угрижен за напълно действителните опасности за нуклеарната сигурност и сигурност, пред които е изправена централата ", добави той.
" Трябва да действаме в този момент, с цел да предотвратим опасността от тежка нуклеарна повреда ", сподели Гроси.

Промосковската администрация в Запорожка област разгласи евакуация в петък, в това число и в град Енергодар, където живеят по-голямата част от чиновниците на атомната централа.

От МААЕ оповестиха, че чиновниците ще останат на площадката, само че все пак обстановката става " все по-напрегната, стресираща и предизвикателна " за тях и техните фамилии.
Според организацията за нуклеарен контрол на Организация на обединените нации непрекъснатият стрес може да докара до неточности и повреди в атомната електроцентрала.
Гроси прикани за подписване на съглашение сред Украйна и Русия, което да защищити най-голямата атомна електроцентрала в Европа от злополука. Но макар неотдавнашните признаци, че съглашението за отбрана на обекта може да е близо, напредъкът по него е в застой.

Скоро се чака да стартира украинска контраатака за отвоюване на завзетите от Русия територии. Едно от вероятните посоки за нахлуване е в Запорожка област към брега на Азовско море.

Централата е окупирана от съветските сили от март 2022 г.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР