Международната агенция по енергетика представи преди дни поредният си изключително

...
Международната агенция по енергетика представи преди дни поредният си изключително
Коментари Харесай

МАЕ: Страните, добиващи нефт и газ ще трябва да променят моделът си на развитие


Международната организация по енергетика показа преди дни следващият си извънредно значим отчет, отдаден на изследването и прогнозите за стопанската система на страните, производителки на петрол и газ – Outlook for Producer Ecinomies. В отчета се натъртва на изследването на шест страни, които са в основата на световното доставяне с сила: Ирак, Нигерия, Русия, Саудитска Арабия, ОАЕ и Венецуела.

Ръстът на шистовия рандеман на петрол и газ от Съединени американски щати, световната наклонност за повишение на енергийната успеваемост и ограниченията за отбрана на климата оказват „,устойчив напън “ върху страните, които в доста степен зависят от приходите от петрол и газ.

„ Повече от когато и да било фундаменталната смяна в модела на развиване на страните, богати на запаси наподобява неизбежна. Неспособността да се подхващат съответни дейности ще докара до задълбочаване на бъдещите опасности за редица страни производителки, а също по този начин и за международните пазари “, разяснява шефът на МАЕ Фатих Бирол.

Енергийната организация преглежда три сюжета за развиване до 2040 година, като главната разлика сред тях е в цените на петрола и политиката по изменение на климата. В взаимозависимост от сюжета се поправят приходите от нефт за посочените страни.

Сценарият за стабилно развиване (Sustainable Development) допуска енергийният бранш да се развива по този начин, че да успее да реализира задачите на Парижкото съглашение за ограничение на повишението на световната температура с 2 градуса по Целзий.

МАЕ за следващ път удостоверява към този момент известният извод, че страните, добиващи нефт и газ би трябвало да се насочат към по-динамична и диверсифицирана стопанска система, която в доста по-малка степен да е подвластна от нефта и газа.

Препоръката на енергийната организация е за развиване на нефтохимията за извличането на изгодите от добавъчната стойност на енергийните запаси, а също по този начин и преустановяване на вътрешното субсидиране на потреблението на изкопаеми горива.

Освен това МАЕ предлага да се започва осъществяване на големия и неусвоен капацитет на ВЕИ- На първо място става въпрос за страните от Близкия Изток с високо равнище на слънчева радиация. Слънчевата енергетика е идеалният и натурален избор за тези страни, защото пика на енергопотреблението е денем (за изстудяване на здания). Освен това мощностите на основата на петрола, публикувани в Саудитска Арабия и други страни от Близкия Изток освен нанасят огромни екощети, само че и са губещи в съпоставяне със слънчевата енергетика. Така да вземем за пример в скоро време новите слънчеви централи ще създават доста по-евтина електрическа енергия от тези на мазут или дизел (при е на от към 40 $ за барел). Слънчевата енергетика да вземем за пример, може да се развие доста бързо в Саудитска Арабия. Страната в това време към този момент е заложила на строителство на мощности от порядъка на 200 ГВт през идващите 12 години.

По отношение на Русия, както означават от МАЕ капацитетът е в развиване на вятърната енергетика, която към 2040 година може да се усили до 23 ГВт или зо 38 ГВт според от това по кой от сюжетите се развива.

МАЕ по-рано разгласява и отчетът си за енергийната успеваемост, като я дефинира като основополагаща във връзка с надеждността и екологичната резистентност на енергийната система. От 2000 година повишението на енергийната успеваемост да вземем за пример е дало опция за пестене на 12 % от крайното ползване на сила.

Трябва да се има поради, че смяната на енергийната база на тези страни, спазването на рекомендацията за еволюционен отвод от петрол и газ и реминаването към различни източници на сила ще има голям резултат в международен мащаб във всички браншове на стопанската система. Освен това трансформацията, която към този момент тече ще се развива с доста бързи темпове.

https://www.iea.org/weo/producereconomies/
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР