Международната агенция по енергетика (МАЕ) е запазила прогнозата си за

...
Международната агенция по енергетика (МАЕ) е запазила прогнозата си за
Коментари Харесай

МАЕ запази прогнозите си за ръст в търсенето на нефт в света

Международната организация по енергетика (МАЕ) е запазила прогнозата си за повишение на международното търсене на петрол през 2021 година до равнището от 5.4 млн. барела дневно. Това написа в юлския отчет на организацията.

След два месеца на поредно понижение, през юни търсенето  на петрол е повишено с 3.2 млн. барела дневно до 96.8 млн. барела дневно. " Устойчивият стопански растеж, повишаващите се темпове на имунизацията в множеството страни и облегчаването на ограниченията за обществена отдалеченост дружно ще поддържат по-високото търсене  на петрол в оставащите месеци на годината ", означават от организацията.

През 2022 година нарасналото търсене на петрол, съгласно прогнозата на МАЕ, ще доближи до 3 млн. барела дневно. Но дружно с това от организацията означават и запазващите се опасности поради растящия брой на случаите на заразяване от ковид в света.

В същото време международното предложение на петрол през юни се е  увеличило с 1.1 млн. барела до 95.6 млн. барела дневно на фона на напредък на добива в страните от ОПЕК+.

В доклада на МАЕ, оповестен през юли, се отбелязва, че по предварителни данни за юни, промишлените ресурси от петрол в Съединени американски щати, Европа и Япония са спаднали с 21.8 млн. барела.

 

Увеличение на производството на петрол

Страните от ОПЕК+, участващи в съглашението за редуциране на добива на петрол, през юни 2021 година са нараснали производството с 500 хиляди барела на ден - до 40.9 млн. барела дневно. Това се случва най-много за сметка на Саудитска Арабия, която в границите на договореностите в ОПЕК+ възвръща част от поетото непринудено обвързване за редуциране добива още през февруари с 1 млн. барела.

Така  Саудитска Арабия през юни усили добива на петрол до 8.92 млн. барела дневно от 8.54 млн. барела през май. Русия през юни създаде 9.52 млн. барела дневно при 9.53 млн. барела през май, изпълнявайки изискванията по съглашението на 96 %.

МАЕ отбелязва, че Саудитска Арабия през юни е нараснала добива на петрол по отношение на май тази година, само че дружно с това в доклада се акцентира, че е повишено и потреблението петрол вътре в страната.

През юли Саудитска Арабия, по оценката на МАЕ, може да усили добива на петрол с 580 хиляди барела дневно в сходство със съглашението в ОПЕК+ и възобновяване на добива след доброволното редуциране.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР