Международна правна кантора предупреждава, че със съд София може да

...
Международна правна кантора предупреждава, че със съд София може да
Коментари Харесай

Киро и Асен за малко да ни оставят и без азерски газ

Международна правна адвокатска фирма предизвестява, че със съд София може да приключи контракта с Баку 
Риск за “Булгаргаз ” да загуби 73 млн. $

Бившият министър председател Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев са рискували газовите доставки за България и от азерската компания AGSC, защото са неглижирали точки от контракта, касаещи точката на доставка и даже са възнамерявали да заведат дело за вреди против Баку. Това излиза наяве от преписка сред “Булгаргаз ” ЕАД и AGSC, разбор на британската адвокатска фирма Simmons and Simmons, както и от отчет до Кирил Петков, Асен Василев, някогашният енергиен министър Александър Николов, Българският енергиен холдинг и президента Румен Радев, с които “Труд ” разполага.

“Още по-фрапиращ е изводът, че държавното управление на “Продължаваме смяната ” е желало да съди и забавянето на градежа на интерконектора, а единствено пет дни откакто министрите от кабинета “Петков ” са се заклели в Народното събрание, евентуално в Министерския съвет са почнали да се кроят проекти и за вкарването на медиатори в доставките на газ ”, разясниха наличието на документите адвокати и енергетици, които “Труд ” потърси за мнение.

Припомняме, че тъкмо след оперативно заседание на Министерския съвет от 13 април 2022 година България едностранно прекрати връзките си с “Газпром Експорт ”, само че от въпросното съвещание при Кирил Петков не е известно да има стенограма, а страната ни стартира доставки на газ през компанията, където е работил по-рано шефът на “Булгаргаз ” Людмил Йоцов, който беше назначен на поста от Петков и Василев. Сбирката на министрите през април се освети след писмо на енергийния министър Александър Николов, което попадна и в отчета за подозренията за злоупотреби с газовите доставки от краткотрайната парламентарна комисия.

Високопоставени източници от Министерския съвет потвърдиха пред “Труд ”, че на 18 декември 2021 година, единствено пет дни след полагането на клетва от държавното управление “Петков ”, идеолозите на “Промяната ” Кирил Петков и Асен Василев сядат с енергийния министър Александър Николов и стартират совалки за дело в интернационалния арбитраж против азерската компания AGSC. Тогавашното управление на “Булгаргаз ” в лицето на Николай Павлов и борда на дирукторите на държавното газово сдружение обаче се възпротивява на екзотичната концепция за съд с Баку, защото разполага и с в детайли мнение на британската правна консултантска компания Simmons and Simmons.



Президентът Румен Радев също е получил отчет от тогавашното управление на “Булгаргаз ”, че концепциите на ръководещите от “Промяната ” по газовите доставки може да доведат до трайни отрицателни резултати.

В отчет от 20 декември 2021 година от “Булгаргаз ” цитират буквално мнението на ерудираната адвокатска адвокатска фирма, основана в Лондон и изрично се афишират срещу утежняване на връзките с газовата компания на Азербайджан.

Целта на Кирил Петков, Асен Василев и Александър Николов е била да нападат уговорка от контракта ни с Баку и България да упорства доставката на газ да се прави не на посочената в двустранните документи точка Комотини, а на Неа Месемврия. Както е известно, Kомотини е част от незавършения към момента интерконектор България-Гърция и краткотрайно страната ни получава количества газ по контракта ни с Азербайджан през точката на доставка неа Месемврия. От Simmons and Simmons, които са консултанти и на БЕХ, изрично не одобряват фриволното пояснение обемистия контракт сред “Булгаргаз ” и AGSC на Петков и Василев и вършат умозаключение, че “ако въпросът се отнесе до арбитраж, България би изгубила разногласието, в случай че твърди, че Неа Месемврия е точка на доставка, контрактувана с контракта в неговия първичен вид ”.

Отново британските консултанти предизвестяват българскитте управляващи да не подхващат дейности за завеждане на арбитражно дело против AGSC за неустойки, защото анализът на британските специалисти от Simmons and Simmons демонстрира, че “казусът е противоречив и съществуват задоволително мощни юридически причини в поддръжка на тезата на AGSC, които вършат вероятно арбитражно дело рисково и с евентуален отрицателен излаз ”.

“За интервала на арбитража AGSC би могла да приключи Договора заради несъблюдение на “Булгаргаз ” и да усвои предоставената от “Булгаргаз ” банкова гаранция в размер почти на 73 млн. щатски $ ”, споделят в разбора си от британската юридическа адвокатска фирма. Специалистите от там предизвестяват още, че по този начин България би се оказала “в обстановка, в която води скъпо и дълготрайно арбитражно дело, само че не може да получава азерски газ, защото Договорът е преустановен ”.

Интерконекторът с Гърция бил на косъм от банкрут

Кирил Петков и Асен Василев имали желание да заведат дело и за забавянето на строителството на интерконектора с Гърция. Отново адвокати спрели управническото скимване на двойката-идеолози на “Промяната ”, като предизвестили, че предявяване на правосъдни искания против “Ай Си Джи Би ” АД би сложило под действителен риск осъществяването на плана IGB. “Ай Си Джи Би ” АД би могло да изпадне в неплатежоспособност, се споделя в мнението на специалистите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР