Международна група изследователи направи удивително откритие. При изучаването на редица

...
Международна група изследователи направи удивително откритие. При изучаването на редица
Коментари Харесай

Изследователи откриха нещо удивително на много древни скулптури

Международна група откриватели направи изумително изобретение. При проучването на редица антични статуи експертите ненадейно са забелязали, че на доста от тях попада един и същи подробност, а точно чудноват знак, наподобяващ дребна чантичка с ръкохватка. Каменни скулптури със загадъчната чанта са правили жителите на античен Египет, Месопотамия, Турция, Мезоамерика и доста други. А най-интересното е, че доста от тях в никакъв случай не са имали контакти между тях, написа esoreiter.ru.



За първи път паметник с чанта е открит през 1996 година при разкопки в храмовия комплекс Гьобекли тепе в Турция. В това светилище, издигнато преди към 12 000 години, археолозите са разкрили каменна скулптура с чанта в ръка. Специалистите останали озадачени от видяното, само че изобщо не предполагали, че ще се сблъскат с този претекст и в творчеството на други антични нации.

Сега към този момент този факт е невероятно да бъде пренебрегнат.



Експертите считат, че чантата може да е обвързвана с легендите за Анунаките – божествени създания от шумеро-акадската митология. Следва да се означи, че голямо количество скулптури и барелефи, на които се вижда въпросният аксесоар, са открити във финикийската, етруската, асирийската и други култури. Удивително е, че доста постоянно тайнствената чанта е изобразена в комбиниране с митологичния облик на дървото на живота, което се среща при доста нации. И до ден-днешен учените нямат единно мнение за този облик, само че допускат, че той символизира произхода и връзката сред всичко живо на планетата. А може би е подсещане за актуалното предопределение на чантата?

Загадъчният знак на чантата пресича океана и оставя значима диря в изобразителното изкуство на античните поданици на Южна Америка. Той може да бъде забелязан на голям брой каменни барелефи и скулптури, основани в миналото по тези земи. Например в античния мексикански град Ла Вента, който се явява център на олмекската просвета, бе открита каменна фигура, наподобяваща човек, държащ в ръката си чанта с химикал.

Все още не може да се каже дали примитивните хора са разполагали с сходни аксесоари. Някои експерти допускат, че примитивните чанти с тази форма са се употребявали за събиране на плодове, само че следователно не е ясно за какво са имали толкоз значимо значение за скулпторите.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР