Международен научен екип установи с помощта на компютърно моделиране причината,

...
Международен научен екип установи с помощта на компютърно моделиране причината,
Коментари Харесай

Учени установиха защо в Слънчевата система има много желязо и магнезий

Международен теоретичен екип откри благодарение на компютърно моделиране повода, заради която в състава на планетите от Слънчевата система доминират желязо и магнезий, заяви ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Съгласно съществуващите научни теории, планетите от Слънчевата система са се зародили от облаци газ и прахуляк. Първоначално се образуват зародиши на планети - протопланети, след което по-големите от тях притеглят и гълтам прилежащите и довършват окончателната си форма.

Откриха най-старата "слънчева система "

Авторите на проучването, измежду които са и проф. Николай Еркаев от съветския Сибирски държавен университет, посредством компютърно моделиране са определили процеса, с помощта на който на стадия образуване на протопланета тя губи леките химически детайли и в основата й остават тежките като желязо и магнезий.

"Планетарните ембриони поради взаимните конфликти, гравитационната сила и нагряването образуват океани от втечнена магма. В резултат на този развой настава обособяване на летливите детайли и образуване на атмосфера от пари. Привтвърдяването на магмата парите в атмосферата може изцяло да изчезнат под влияние на Слънцето. Учените изследваха този механизъм при млада звезда и откриха, че "бягащите " атоми на водорода могат да притеглят от повърхността на планетата освен леки, само че и тежки детайли като неон, аргон, калий, натрий, магнезий ", оповестиха от пресслужбата на Сибирския университет.

В проучването са взели участие и експерти от Института за галактически проучвания на Австрийската академия на науките и от университета в Грац, както и от университета "Версай Сен Кантен ан Ивелин " във Франция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР