Международен екип учени под ръководството на преподавателя от Политехническия университет

...
Международен екип учени под ръководството на преподавателя от Политехническия университет
Коментари Харесай

Разгадаха една от загадките на Леонардо да Винчи

Международен екип учени под управлението на преподавателя от Политехническия университет в Милано Пиер Джорджо Ригети разкри една от тайните на креативния жанр на Леонардо да Винчи (1452-1519 г.) и художествената му школа, заяви ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Дигитална археология и културно завещание ", сподели пред ТАСС Глеб Зилберщайн, един от участниците в плана, който работи в Израел.

Той изясни, че в основата на ренесансовите изображения на Мадоната с младенеца Исус е радиалното разположение на детайли, което идва от арабската и персийската традиция и става типично както за шедьоврите на гения на Ренесанса, по този начин и за неговата школа.

" С помощта на цифрови технологии анализирахме техниката на радиално разположение на детайлите от антични времена до Ренесанса и можем решително да твърдим, че този " щемпел на Да Винчи " е един тип образец за творбите на школата на Леонардо, един тип " код на Да Винчи ", сподели Зилберщайн.

" След рухването на Константинопол каноните на ортодоксалните църковни иконописи попадат под мощното въздействие на източната просвета, в това число и в Италия, което е повлияло на образуването на художествения жанр на Ренесанса, и в частност на стила на Леонардо ", добави той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР