Международен екип учени от ЦЕРН от проекта LHCb в Големия

...
Международен екип учени от ЦЕРН от проекта LHCb в Големия
Коментари Харесай

В ЦЕРН откриха три нови, нерегистрирани досега елементарни частици

Международен екип учени от ЦЕРН от плана LHCb в Големия адронен колайдер (LHC) – най-големия в света ускорител на частици, следи три нови частици, нерегистрирани до момента – нов тип пентакварк и двойка тетракварки, включваща невъобразим до момента тип тетракварк. Резултатите от проучването бяха оповестени на семинар в ЦЕРН - Европейската организация за нуклеарни проучвания, която отбелязва десетата годишнина от откриването на Хигс бозона. Новооткритите частици ще оказват помощ на физиците да научат по какъв начин кварките се свързват между тях. 

През април ЦЕРН рестартира Големия адронен колайдер след близо тригодишен интервал на поддръжка и рационализиране. Оттогава специалисти приготвят възобновяване от през днешния ден на безвредната работа при цялостен потенциал на оборудването за нови опити при рекордна енергийна стойност от 13,6 трилиона електронволта. Високоенергийните конфликти на протони ще бележат третия работен цикъл на LHC, който стартира през днешния ден, предава Българска телеграфна агенция. 

" За увеличение на равнищата на конфликт ще фокусираме протонните лъчи до не по-малко от 10 микрона в точките на взаимоотношение. В съпоставяне с първия цикъл на работа на колайдера, когато бе открит Хигс бозонът при стойности от 12 фемтобарна, при третия цикъл ще реализираме 280 фемтобарна. Това доста нарастване проправя пътя към нови открития ", сподели шефът на ЦЕРН по акселераторите и технологиите Майк Ламонт. 

Фемтобарнът е мярка за броя конфликти на частици и се отнася за почти 100 трилиона протон-протонни конфликта. 

Кварките са обикновени частици и са известни шест типа – горни, долни, странни, красиви, дънни и топ. Обикновено се свързват в групи по две или три и образуват адрони като протони и неутрони, съставящи клетъчното ядро. По-рядко те се свързват по четири или пет и образуват тетракварки или пентакварки. Съществуването на тези екзотични адрони е предсказано от теоретичната физика преди повече от шест десетилетия, само че едвам наскоро стартира наблюдението им при LHCb и други опити. 

Първият новооткрит в ЦЕРН тип е пентакварк, формиран от обаятелен кварк, обаятелен антикварк, горен, низък и чудноват кварк. Това е първият пентакварк, включващ чудноват кварк. Второто изобретение е на двойно електрически зареден тетракварк, формиран от обаятелен кварк, чудноват антикварк, горен и низък кварк. Той е следят дружно с неутралната си двойка при разпад на позитивно заредени и неутрални Б мезони. Новите тетракварки са първата двойка тетракварки, следена до момента. 

" Свидетели сме на интервал на интензивни открития на частици, сходен на тези през 50-те и 60-те години. Създаваме зоопарк за частици 2.0 ", сподели координаторът в  LHCb Нийлс Тюнинг. 

" Откритието на нови типове тетракварки и пентакварки и измерването на свойствата им ще помогне на теоретиците във физиката да разработят обединен модел на екзотичните адрони, чиято природа към момента не е известна ", сподели ръководителят на плана Крис Паркс. 

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР