Международен екип учени от Белгия и САЩ обясниха истинския механизъм

...
Международен екип учени от Белгия и САЩ обясниха истинския механизъм
Коментари Харесай

Обясниха истинската причина за загубата на обоняние при КОВИД

Международен екип учени от Белгия и Съединени американски щати обясниха същинския механизъм на загубата на подушване при COVID-19. Изследователите не са съумели да открият доказателства, че инфекцията поразява сензорните неврони на обонятелния епител или нервните кафези на обонятелната луковица.

По подобен метод коронавирусът не се явява невротропен вирус, само че SARS-CoV-2 поразява различен вид кафези в органите на обонянието. Това излиза наяве от публикация, оповестена в изданието.
Руски опит: За да си върнете обонянието и да чувствате миризма след КОВИД - ароматерапия
Лечението с етерични масла и парфюми е измежду най-ефективните при възобновяване на обонянието след заразяване с ковид, съобщи Татян...

При заразяване на клетките SARS-CoV-2 се свързва с рецептора ACE2 на клетъчната мембрана. Този рецептор се експресира на повърхността на сустентакуларните (не-невронални - не генерират и не създават ел. потенциали) кафези, само че не и върху обонятелните сензорни неврони, които предават сигналите за миризма към обонятелната луковица. Сустентакуларните кафези обезпечават хранителни субстанции на невроните и поддържат тяхната конструкция. И двата типа кафези непрестанно се регенерират от стволовите кафези на обонятелния епител през целия живот на индивида.

Изследователите са анализирали проби от обонятелната носна лигавица на умряли от COVID-19 пациенти. За съпоставяне са били взети тъканни проби от умряли пациенти по други аргументи, които не са били инфектирани със SARS-CoV-2. Тъканите от слизестата обвивка и проби от обонятелната луковица са били получени с ендоскоп 60-90 минути след гибелта.

Резултатите демонстрират, че SARS-CoV-2 инфектира сустентакуларните кафези клетки в обонятелния епител на пациенти с COVID-19 и интензивно се репликира в тези кафези. Въпреки това вирусната РНК не може да бъде открита в сензорните неврони и невроните на обонятелната луковица. Според учените повода за краткотрайната обонятелна дисфункция при COVID-19 е инфекцията на поддържащите кафези, т.е. вирусът работи върху невроните косвено.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР