Международен екип от учени, включващ специалисти от Германия, Великобритания и

...
Международен екип от учени, включващ специалисти от Германия, Великобритания и
Коментари Харесай

Бактериите имат вътрешен часовник

Международен екип от учени, включващ експерти от Германия, Англия и Дания, откри, че бактериите, сходно на хората, имат личен вътрешен часовник, който съответствува с 24-часовия цикъл, написа сп. "Сайънс адвансис ".

Специалистите припомнят, че биологичният часовник съставлява вътрешен механизъм, който е необятно публикуван в природата. Той разрешава на живите организми да се оправят с всички промени, които се случват от деня до нощта и по друго време на годината, предава Българска телеграфна агенция.

На клетъчно равнище тези тези ритми разчитат на външни сигнали като дневна светлина и температура. Именно заради тази причина хората изпитват съществени разстройства при промяната на часовите пояси.

Бактериите съставляват 12 % от биомасата на Земята и са от решаващо значение за здравето, екологията и индустриалната биотехнология. За циркадните им ритми обаче се знае доста малко.

Авторите на актуалното проучване са разкрили, че почвената бактерия Bacillus subtilis, за която не е присъща фотосинтеза, също има циркаден темп.

"За първи път установихме, че нефотосинтезиращи бактерии са способни да "познават " времето. Тези микроорганизми приспособяват молекулярната си работа към времето на деня, разчитайки циклите въз основа на светлината и температурата ", споделя Марта Мъроу от изследователския екип от Мюнхенския университет.

Учените считат, че откритието им ще помогне за усъвършенстване на лечебни и промишлени биотехнологични процеси, включващи бактерии, в сходство с времето на деня.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР