Международен екип от учени публикува мащабно проучване, в което са

...
Международен екип от учени публикува мащабно проучване, в което са
Коментари Харесай

Заседяване и тютюнопушене са еднакво вредни

Международен екип от учени разгласява огромно изследване, в което са взели участие 100 000 души с разнообразни равнища на приходи от 21 страни по света. Резултатите удостоверяват дългогодишни теории, че продължителното седене на едно място може да докара човек до преждевременна гибел, написа SciecneAlert.
По време на проучването учените открили, че заседналият метод на живот се отразява отрицателно на действието на сърцето и може да усили риска от ранна гибел. Както демонстрират резултатите, продължителното седене на едно място - на работа, вкъщи, в колата - вреди на ефикасното действие на тялото.
Човек, който седи в продължение на 6 до 8 часа, усилва риска от сърдечно-съдови болести и преждевременна гибел с 12-13% спрямо тези, които прекарват по-малко от 4 часа в седнало състояние. Ако прекарате повече от 8 часа в седнало състояние, рискът се усилва до 20%, а в някои случаи тези опасности могат да набъбнат и до тревожните 30%, даже в случай че седите 5 до 8 часа дневно.
Учените в детайли разказват по какъв начин се стига до заседналия метод на живот. Нивото на приходите също въздейства върху рисковите индикатори: колкото по-беден е индивидът, толкоз по-висок е процентът на риска от заседналост. Хората с по-ниски приходи прекарват повече време в гледане на телевизия, хранят се нерационално и не се движат задоволително, изясняват учените.
Според тях един от главните способи за излизане от обстановката е понижаване на времето, прекарано в седнало състояние и/или увеличение на физическата интензивност на тялото. 
Изследователите настояват, че заседналият метод на живот води до съвсем същите проценти смъртност като от тютюнопушене.
Хора, които седят повече от 4 часа дневно, е належащо да отделят най-малко половин час за физически извършения, което може да понижи всички горепосочени опасности с 2%. 
Статистиката сочи, че през последните няколко години приблизително хората са нараснали с един час времето, което прекарват в седнало състояние.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР