Международен екип от над 100 астрономи планира да проучи ядрото

...
Международен екип от над 100 астрономи планира да проучи ядрото
Коментари Харесай

Космическият телескоп Джеймс Уеб ще надникне в сърцето на Млечния път

Международен екип от над 100 астрономи възнамерява да изследва ядрото на нашата вселена Млечен път благодарение на галактическия телескоп на НАСА " Джеймс Уеб ", написа сп. " Астрофизикс ".

Изследователите чакат по този метод да научат повече за еволюцията на галактиките и процесите на звездообразуване.

По-конкретно експертите се надяват да схванат каква роля играе за Млечния път свръхмасивната черна дупка Стрелец А* в галактичния център и за какво звездите в нашата вселена се образуват по-бавно, в сравнение с би трябвало, осведоми Българска телеграфна агенция.

Според астрономите центърът на галактиката е доста сложен за наблюдаване обект по две аргументи. Първо, в него има голям брой звезди, които мъчно се разграничават една от друга на разстояние 25 800 светлинни години, отделящи нашата планета от " сърцето " на Млечния път. Второ, галактическото ядро е прикрито от земните наблюдаващи от плътни облаци галактически прахуляк.

Телескопът " Джеймс Уеб " ще може да реши и двата казуса с помощта на голямата си разграничителна дарба, която улеснява идентифицирането на обособени звезди, и инфрачервените датчици, способни да " виждат " през бариерите от прахуляк.

В проучването се възнамерява да бъдат включени и към този момент настоящите галактически телескопи АЛМА (ALMA, Atacama Large Millimetre Array) и ветеранът " Хъбъл ", както и бъдещи обсерватории като " Нанси Грейс Роман ". В хода му ще бъдат събирани данни за галактическия център на шпации от една, пет и 10 години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР