Международен екип от изследователи е открил неизвестен коридор в Хеопсовата

...
Международен екип от изследователи е открил неизвестен коридор в Хеопсовата
Коментари Харесай

Учени разкриха неизвестен коридор в Хеопсовата пирамида

Международен екип от откриватели е разкрил незнаен кулоар в Хеопсовата пирамида на платото Гиза, в южните околности на Кайро. Това заяви в четвъртък египетският министър на туризма и паметниците на културата Ахмед Иса, представен от международните организации.

„ При изследването на пирамидата е открит кулоар с дължина 9 метра и широчина 2,1 метра, като работата по плана за сканиране продължава от 2015 година “, сподели Иса на конференция в подножието на Големите пирамиди. Той съобщи, че екип от египетски учени, подпомаган от сътрудници от университети в Съединени американски щати, Франция, Германия, Япония и Канада, организира проучването.

Незавършеният кулоар евентуално е издигнат, с цел да облекчи тежестта на пирамидата върху основния вход, ситуиран на седем метра по-надолу, или на друга, към момента неоткрита камера или пространство, считат учените.

Известният египетолог и някогашен министър на туризма и паметниците на културата Захи Хауас, който също приказва на конференцията, дефинира археологическото изобретение като „ едно от най-важните, направени в Хеопсовата пирамида в днешно време “. „ Пирамидата на фараона Хеопс е една от най-известните в света и в нея са направени доста пробиви, които са употребявани от археолозите за разкриване на нови секрети на античната египетска цивилизация “, споделя още ученият, представен от вестник „ Ал Ахрам “.

Във вътрешността на високата 146 метра Хеопсова пирамида, издигната към 2560 г.пр.н.е., се намират две огромни камери, известни като покоите на краля и на кралицата. От всяка камера потеглят нагоре две шахти под ъгъл от 45 градуса, които съгласно учените са били предопределени за прекосяване на душата на умрелия държател в отвъдния свят.

Все още не е известно къде излизат шахтите от покоите на кралицата, открити едвам през 1872 година,  тъй като входът им е затворен с солидни врати. С разлика от 10 години - през 1992 година и 2002 година - към тайните пространства навътре в пирамидата са изпратени роботи с видеокамери, които трябвало да пробият дупка в портите с дебелина няколко сантиметра, с цел да изяснят какво има зад тях.

Но машините, след усърдна работа, всякога се натъквали на нов портал. Сега археолозите се надяват, че обширното сканиране на пирамидите ще им даде по-изчерпателна информация за античните постройки.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР