Международен екип от геолози изрази предположения, че сегашната територия на

...
Международен екип от геолози изрази предположения, че сегашната територия на
Коментари Харесай

Геолози направиха сензационно откритие за създаването на Исландия

Международен екип от геолози изрази догатки, че сегашната територия на Исландия е част от потопен континент, който се е простирал от Гренландия до Европа. Данните от проучването са оповестени в списание GeoScienceWorld, предава Блиц.

Досега Исландия е била една от загадките за геолозите, защото съществуващите теории, че тя е формирана от океански вулканични скали и заобиколена от тях, не биват подкрепяни от задоволително научни данни.

Например дебелината на кората на Исландия надвишава 40 километра, което е седем пъти повече от дебелината на естествените скали от този вид.

Поради това учени от Геоложката работа на Норвегия и Лабораторията за геофизични проучвания на океана към Бресткия университет (Франция) изричат догатката, че Исландия не е нищо повече от излишък от потопен в миналото континент или част от него. В този случай дебелата кора е обяснима: тя просто е континентална.

Има учредения да се счита, че площта на потъналия континент, в случай че той в действителност е съществувал, е заемала към 600 хиляди кв. км, а може би даже е достигал до един милион километра.

Ако наличието на тези територии на картата на планетата преди милиони години може да бъде потвърдено, това би означавало, че суперконтинентът Пангея, за който се счита, че е престанал да съществува преди повече от 50 милиона години, в действителност не се е разпаднал изцяло.

За да се откри това, ще се организират спомагателни проучвания. Те ще включват събиране на цирконови кристали в Исландия и отвън нея, както и сондажи и други действия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР