Международен ден на джазаПрочетете ощеАко се налага да попиташ какво

...
Международен ден на джазаПрочетете ощеАко се налага да попиташ какво
Коментари Харесай

На този ден: Отбелязваме Международния ден на джаза

Международен ден на джаза
Прочетете още
" Ако се постанова да попиташ какво е джаз, в никакъв случай няма да схванеш " - Луис Армстронг

За 9-та година ще отбележим Деня на джаза. Празникът е разгласен през ноември 2011-та година от ЮНЕСКО, с цел да подчертае ролята на характерния жанр музика в актуалния свят.

Музикалният жанр джаз поражда в първата половина на 20 век в южните елементи на Съединени американски щати и съчетава в себе си африкански и европейски музикални обичаи. Съчетава американска известна музика от XIX-ти и XX-ти век. Това е явно от присъщите му черти, които включват суинг, рагтайм, полиритмия и импровизация. Липсата на закрепени правила го трансформира в един от най-жизнените и разнородни музикални жанрове в света.

Основана е църквата на Сатаната

Църквата на Сатаната е основана на 30 април 1966 година в Сан Франциско от Антон Шандор Ла Вей, който се афишира за неин сановник и остава подобен до гибелта си. Тя съставлява организация, която се занимава с възприемането на плътската същина на индивида, по този начин както е разказано в „ Сатанинската библия “, написана от създателя.

Антон Шандор Ла Вей е наследник на протестантски свещеник. Той се занимава с голям брой специалности: свирене на пиано, асистент-дресьор и чистач в цирк, помощник на вълшебник.

След като се подписва брак, търси по-сигурни приходи, с цел да устоя фамилията си. Учи за експерт по криминология и работи като фотограф за полицията. Не след дълго напуща и стартира да води платени курсове по магия, гадаене, върколаци, вампири и други.

Добрите му знания по философия и митология му разрешавали да печели добре от тях. И той взема решение да легализира облагите си, като за задачата основава Църквата на Сатаната. За участие в нея се плащала избрана сума.



Виетнамската война завършва

Виетнамската война, наричана в Съединени американски щати „ мръсната война “, и известна във Виетнам като Американска война, се води от 1955 до 1975 година сред Съединени американски щати и Южен Виетнам (Република Виетнам) от една страна, и Северен Виетнам (Демократична Република Виетнам) и Народния фронт за избавление на Виетнам от друга.

На 30 април 1975 година Виетнамската война завършва и Южен Виетнам престава да съществува. Това е и повода на този ден във Виетнам да се отбелязва Ден на свободата.



Празникът на кралицата в Нидерландия

На 30 април 1980 година, на своя рожден ден, кралицата на Нидерландия Юлиана Нидерландска абдикира в интерес на щерка си Беатрикс Нидерландска, която става новата кралица.

Денят на кралицата е народен празник в Нидерландия и се чества всяка година на 30 април, само че не постоянно е било по този начин. Празникът бил на разнообразни дати през годините, само че постоянно на рождения ден на кралицата, която е на власт. Беатрикс Нидерландска взема решение празникът да продължи да се отбелязва на рождената дата на майка й и оттогава датата не е променяна.

Празненствата стартират още предходната вечер, на 29 април, когато се чества Нощта на кралицата. Според традицията, на празника всеки би трябвало да е облечен в оранжево или да носи нещо в този цвят. Оранжевото се е трансформирало в нещо като народен цвят на страната, тък като се асоциира с името на кралското семейство – House of Orange.



Всяка година на този ден има публично шествие на кралицата в друг град от страната. Градът се избира посредством чоп.

Денят на кралицата се отбелязва във всички градове в страната. Традиционно в столицата Амстердам са най-големите празненства, които всяка година притеглят повече от половин милион туристи. По време на празника улиците на града са задръстени от шестващи, танцуващи хора, облечени в оранжево. По каналите плуват голям брой лодки, от които звучи музика.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР