Между три и пет години ще продължи процесът на либерализация

...
Между три и пет години ще продължи процесът на либерализация
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: След 3 години ще си избираме доставчика на ток

Между три и пет години ще продължи процесът на либерализация на пазара на електрическа енергия. Това заяви от Велико Търново министърът на енергетиката Теменужка Петкова, представена от Българска национална телевизия.

" След привършване на този интервал всеки битов клиент ще може самичък да избира доставчика на електрическа енергия, а обособените снабдители ще бъдат в конкуренция между тях ", изясни тя.

Според нея моделът за либерализация на енергийния пазар е създаден взаимно със Световната банка, като в него е включена отбрана за енергийно бедните хора, които няма да могат да заплащат сметките си при промяната на модела.

До края на годината би трябвало да влязат в действие измененията в Закона за енергетиката, с цел да стартира процесът на либерализация, сподели още министърът. От втората половина на идната година би трябвало да има и нормативни учредения за реализирането на модела.

В началото на 2018 година ще стартира приемът на документи за финансиране по втория стадий на Норвежката стратегия. Осигурените средства са в размер на 63 млн. лева, като ограниченията са създадени с Националното съдружие на общините в България.

Програмата планува финансиране на планове за енергийна успеваемост на здания - общинска благосъстоятелност, учебни заведения, детски градини, лечебни заведения.

Първият стадий от програмата е бил сполучлив и общините могат да приготвят своите планови документи, с цел да бъдат финансирани, означи Петкова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР