Между президента Румен Радев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов

...
Между президента Румен Радев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов
Коментари Харесай

Александър Маринов: Между Борисов и Радев има поносимост

Между президента Румен Радев и водача на ГЕРБ Бойко Борисов има търпимост.  проф. Александър Маринов, ръководител на стратегическия съвет към президента и консултант на служебния министър председател Гълъб Донев в отговор на въпрос дали общият зложелател сред тях - Политическа партия - ги е трансформирал в някакъв тип съдружници. 
" Сърби ме да се пошегувам, че се срещат дегизирани в Борисовата градина през ден, както настояват Петков и Василев. Няма студен мир. Има една търпимост ", съобщи Маринов. Пряката причина за тази търпимост съгласно него е, че ГЕРБ са променили враждебността и надменно си отношение към президента, а  " когато един конкурент не те атакува жестоко, ти също не му отвръщаш уверено ". " Принципните разлики сред президента и изобщо служебния кабинет с модела на ръководство си остават. Те не са забравени. Има и още една причина - ГЕРБ от 1.5 година не са във властта и е разумно тези, които са във властта, да носят по-голяма отговорност ", уточни проф. Маринов. 

По думите му не е безусловно нужно да има някаква договорка сред Борисов и Радев. " Ако в този момент Бойко Борисов се обади и каже, че на открито е мрачно, тъй като слънцето е залязло, няма да му възразя. Има обстоятелства от действителността, които не могат да се оспорват и понякога съвпадащите констатации не трябва да се поясняват като съглашателство и съюз. И не са ", съобщи той. 
Маринов разяснява и възможностите за поддръжка на кабинета " Габровски ", които съгласно него са минимални. По думите му за предложените министри в проектокабинета на проф. Николай Габровски могат да се кажат и положителни, и неприятни неща, а единственият късмет да се излъчи постоянно държавно управление е с програмен кабинет, включващ неизявени политически лица ". 
" Това е държавно управление, което е по наложителност с къс небосвод, което би трябвало да свърши избрани неща. Няма условия подобен вид държавно управление в тази политическа обстановка и при тези сложни условия да изкара дълго време. Това не е реалистично. Математически може да мине единствено с трик с кворума - ако приемем заявките на другите партии за чиста монета. Но даже да мине, това държавно управление ще бъде на ръба на оцеляването. Аз не виждам в днешния парламент единна воля и отговорност, която да отиде оттатък сметките за идни предварителни избори ", съобщи още проф. Александър Маринов.

Според съветника на служебния премиер всички мандати са с дребен късмет, като възможностите за лъчение на постоянно държавно управление понижават прогресивно от първия към третия. " Ако се случи най-вероятното на следващия ден, изборите са съвсем сигурни ", разяснява той, окачествявайки като екстравагантна концепцията същият кабинет да успее с мандат на Българска социалистическа партия, " Демократична България " или " Български напредък ".
" Не съм от феновете на ГЕРБ, само че в дадения случай разсъждавам обективно - ГЕРБ изиграха този епизод ловко политически. Тяхното обръщение към гласоподавателите е към по-широката външна страна от гласоподаватели. Изведнъж няма да могат да излязат от изолацията, само че това е стъпка ", разяснява той.
Проф. Маринов съобщи, че не споделя тезите, че проф. Габровски си е направил морално и политическо харакири, съгласявайки се да бъде номиниран за министър председател от ГЕРБ. " В очите на някои, които патологично не могат да понасят ГЕРБ, това е по този начин. Но проф. Габровски даде значим урок - в случай че считаме, че в бъдеще тези партийни неутрални, авторитетни хора ще са основна роля към съставянето на работещи държавни управления, тези хора би трябвало да получат някакъв образец. Проф. Габровски се осмели, той си дава сметка какво може да последва за него. В края на краищата такова нещо трябва да се случи с нечий мандат. Аз не виждам в България партия, която да е цялата в бяло ", съобщи той. По думите му всеки сериозен експерт, който желае да се занимава с политика, има свое минало. " Ако вземем абсолютно неизвестни хора, има риск да попаднем на нещо, което преживяхме последните месеци ", съобщи той.
 
Източници: Българска национална телевизия, " Сега "
 
 
 
 
13 Дек 20228813 Дек 20226813 Дек 202231113 Дек 20224513 Дек 202222013 Дек 2022141КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани04 Дек 2022217709 Дек 202254808 Дек 202279224 Sep 20223375
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР