Между надеждата и страха“ прави опит да отговори на важни

...
Между надеждата и страха“ прави опит да отговори на важни
Коментари Харесай

„Между надеждата и страха“: История на ваксините и човешкия имунитет (предложение за четене)

„ Между вярата и страха “ прави опит да отговори на значими въпроси, проследявайки появяването на първите ваксини и тяхното приложение през годините.

Новината, че три от имунизациите против новия ковид са минали всички нужни етапи на инспекция сполучливо, разбуни още веднъж полемиките за нуждата от имунизация.

В решителен за човечеството миг следеният през последните десетилетия напредък на така наречен „ антиваксърско “ придвижване, както и улесненото разпространяване на заглушаващи достоверните обстоятелства подправени вести могат да слагат ориста на целия свят на карта.

Но нездравословни ли са имунизациите в действителност? Защо продължаватда будят боязън и съмнение? Кои са главните провокации пред създаването на ваксини в бъдеще? И какво можем да чакаме да се случи?

В забележителното проучване „ Между вярата и страха “ заместник-ректорът на влиятелния Вашингтонски университет в Сейнт Луис – проф. Майкъл Кинч – прави опит на наличен и понятен език да отговори на тези и други въпроси и да подсети за какво появяването на имунизациите е довела до повишение на качеството и продължителността на човешкия живот.

Американският академик показва историята на имунизациите редом с историята на смъртоносните патогени и ролята, която са изиграли в човешката цивилизация (като са разрушавали цели империи, променяли са хода на военни спорове или са причинявали загуби и дълбока тъга в безчет семейства). Той се стопира на съдбовното въздействие на едрата шарка в античния свят, на това по какъв начин хората схващат какво е смисъла на хигиената и за какво в един миг производството на наденици се оказва нелегално – да, и това има връзка с имунизациите.

Като съчетава научните открития с разрастващите се знания за заболяванията през годините, „ Между вярата и страха “ разкрива провокациите, които слагат инфекциозните заболявани, и наблюдава освен невижданите триумфи в региона на имунизациите, само че и ролята на антиваксърските придвижвания в предишното и сегашното.

В рамките на 350 страници приетият експерт в областите на микробиологията, вирусология и имунологията показва забележителната история на науката и технологията, с помощта на които са изкоренени доста от най-смъртоносните чуми, познати на човечеството. Но и припомня – успеха над предотвратимите с ваксини болести не е дефинитивна и те могат се завърнат още веднъж „ като изверг от екшън филм и да убият или осакатят още повече жертви ”.

И до момента в който имунизациите би трябвало да се изправят пред нови и нови провокации – остарели и чужд закани, като ебола и зика, устойчивостта към антибиотици и други смъртоносни новопоявяващи се или завръщащи се патогени – пред човечеството остава да открие пътя „ Между вярата и страха “, с цел да оцелее.

Проф. Майкъл Кинч е заместник-ректор във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, едно от петте най-хубави медицински учебни заведения в Съединени американски щати. Активно се занимава с просвета, публично опазване на здравето и с политическите последствия от отрицанието на имунизациите, както и с следствията от неналичието на имунизация.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР