Между Боливия и Централноафриканската република - това е мястото, което

...
Между Боливия и Централноафриканската република - това е мястото, което
Коментари Харесай

България е по-зле по свобода на медиите дори от Западните Балкани

Между Боливия и Централноафриканската република - това е мястото, което отрежда на България годишната ранглиста на " Репортери без граници " за независимост на медиите в света. Организацията популяризира в сряда изработвания от нея Световен показател за независимост на медиите и в него от 180 страни България е на 111-о място.

Това значи още, че България е освен медийно най-несвободната страна от Европейския съюз, само че и е единствената в Европейски Съюз в категорията " сложна обстановка ". Това е предпоследвата от 5 категории и в нея в Европа са още три страни - Турция, Русия и Беларус.

 

Македония, която предходната година бе в тази категория, в този момент излиза от нея и е пред нас на 109-о място. Авторите на отчета категорично акцентират това: " Макар сега да управлява ротационното предстедателство на Европейския съвет (до края на юни 2018 г.), България е по-ниско в показателя от която и да е страна от Западните Балкани, някои от които са претенденти за участие в Европейски Съюз. "

Частта, отдадена на България, е озаглавена " Непрозрачни и корумпирани " и в нея се споделя, че са " всеобщо публикувани корупцията и тайното договаряне сред медии, политици и олигарси ", написа dnevnik.bg.

" Най-мрачното олицетворение на ненормално положение на нещата е Делян Пеевски - някогашен началник на главната разследваща организация на България и притежател на " Нова българска медийна група ". Неговата група има 6 вестника и управлява съвсем 80% от разпространяването на печатни издания.

Правителството раздава на избрани медии средства от фондовете на Европейския съюз при цялостно неявяване на бистрота, като на процедура ги подкупва, с цел да не го подлагат на критика в материалите си или напълно да се въздържат от отразяването на избрани проблеми. Нападенията и заканите против публицисти се усилиха през последните месеци. Да си публицист в България може да е рисково. "

 

В отчета от 2017 година България бе на 109-о място, а година по-рано - на 113-о.

 
 България е по-зле по независимост на медиите даже от Западните Балкани
Наистина ли Македония е по-добре

Тази година България е там, където преди година бе Македония. Но макар рецензиите западната съседка се изкачва през последните години в класацията - от 118-о място през 2016 година на 109-о през 2018 година

В оценката за нея се споделя: " Систематичните офанзиви против свободата на медиите бяха присъща линия в десетте години ръководство на Никола Груевски и неговата партия Вътрешна македонска революционна организация, което най-сетне завърши, когато Вътрешна македонска революционна организация изгуби изборите през юни 2017 година През десетте си години като министър председател Груевски откри степен на надзор над медиите без паралел на Балканите и доста опозиционни медии трябваше да спрат работа.

За известно време националните радио и телевизия продължиха да обслужват Вътрешна македонска революционна организация. Падането от власт на " режима " на Груевски докара до леко намаляване на държавния надзор над медиите, само че той към момента е прекомерно рано да сме сигурни в желанията на държавното управление стабилно да усъвършенства обстановката. Няма доста възстановяване на икономическото състояние на македонските публицисти, които нормално са зле платени, а работата им е несигурна. "

 

Каква е оценката за обособените региони на света през последните 6 години:

" Омразата против публицистите заплашва демокрациите "

Основният разбор, с който " Репортери без граници " показват тазгодишната си ранглиста, е озаглавен " Омразата против публицистите заплашва демокрациите ". В него се споделя, че Европа остава най-безопасното място за публицистите, само че също по този начин това е районът с най-значително утежняване на ситуацията през 2017г.

Тук са четири от петте страни с най-значително втурване в класацията: Малта (от 18 на 65), Чехия (от 11 на 34), Сърбия (от 10 на 76) и Словакия (от 10 на 27). Продължава дасе следи бавната ерозия на европейския модел, тъй като тук още веднъж убиват публицисти, допълват създателите.

Световната наклонност е да се разраства омразата против публицисти, намерено раздухвана от политици, а напъните на властнически режими да изнасят възгледите си за това с какво съгласно тях би трябвало да се занимават публицистите, носи опасност за демокрациите. " При това тази ненавист към представителите на медиите не е лимитирана единствено до страни като Турция (157-о място) и Египет (161-во), където " медияфобията " е толкоз открита, че публицистите постоянно са упреквани в тероризъм, а който не показва преданост към властта, бързо бива тикван в пандиза.

 

Топ 10 в класацията: 
1.  Норвегия
2.  Швеция
3.  Холандия
4.  Финландия
5.  Швейцария
6.  Ямайка
7.  Белгия
8.  Нова Зеландия
9.  Дания
10. Коста Рика

Все повече демократично определени водачи към този момент не гледат на медиите като част от фундаменталните детайли на демокрацията, а като на зложелател, към който намерено показват неприязън. Съединени американски щати, страната, в която Първата корекция на конституцията подсигурява свободата на словото, още веднъж слиза надолу в показателя - този път до 45-о място. Президентът Доналд Тръмп, който възторжено се нахвърля върху медиите, назовава репортерите " врагове на народа " - термин, употребен преди време от руския деспот Йосиф Сталин.

 

Размива се границата сред устните и физическите нападки, а омразата, изливана от политически и държавни водачи, се подема и усилва в обществените мрежи от армиите от тролове на ръководещите, споделят още от " Репортери без граници ", като показват категорично Филипините (слизане с 6 позиции до място 133) и Индия (слизане с две позиции до 138). Поне четирима публицисти са убити в двете страни през последната година.

Но това не е особено единствено за азиатски страни - в Европа също има напредък на апелите за принуждение над публицисти, идващи от високопоставени политици. В Чехия (слизане от 11 на 34) презинетът Милош Земан се появи на конференция с играчка " Калашников ", на която пишеше " за публицисти ". в Словакия министър председателят Роберт Фицо назовава публицистите " мръсни антисловашки проститутки " и " идиотски хиени ". Няколко месеца по-късно - през февруари 2018 година бяха убити журналистът Ян Куцяк с приятелката му.

" Отприщването на ненавист към публицистите е една от най-лошите закани към демокрациите ", съобщи Кристоф Делоар, общоприет секретар на " Репортери без граници ". " Политически водачи, които раздухват злоба към репортерите носят голяма отговорност, тъй като подкопават концепцията за публичен спор, учреден на обстоятелства, а не на агитация. Да се слага през днешния ден под въпрос легитимността на публицистиката е игра с извънредно рисков политически огън. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР