Между 80 и 90% от пациентите казват, че стигат лесно

...
Между 80 и 90% от пациентите казват, че стигат лесно
Коментари Харесай

Пациентите имат лесен достъп до болница, но ги притесняват цените

Между 80 и 90% от пациентите споделят, че стигат елементарно до доктор на същия или на идващия ден. В рамките на 3 дни се стига до експерт, а до болница - 90% влизат до 2 дни. 30% споделят, че ги тормозят цените. Медицинските произведения са в сива зона по какъв начин се доплаща за тях.

МФ не обезпечава 9-те обществени групи, които са вписани по закон. Това разкри здравният икономист Аркади Шарков за " Твоят ден " по Нова телевизия. Според него националната здравна осведомителна система е трябвало да бъде приключена от дълго време. " Така щеше да се знае кой по кое време е приет в болница ", счита той.

За доктор Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация финансовата досегаемост и адекватността на опазването на здравето също са значима част от въпросите пред пациентите. " Държавата би трябвало да покрие здравните разноски на най-уязвимите - с най-ниски приходи и обучение. Здравно неосигурените също са уязвима група. Важна задача е да се подсигурят средства за лекуване на хората, които не могат да си го разрешат. Парите са незадоволителни, а се и крадат ", уточни той.

По думите му по Здравна каса пациент има право да е в болница 3 дни, а клиничната пътека продължава да се заплаща и по-късно. " Липсва политическа воля и схващане за смяна. Обществото би трябвало да влага в опазване на здравето ", акцентира доктор Хасърджиев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР