Между 730 и 740 секции в 62 държави очакват да

...
Между 730 и 740 секции в 62 държави очакват да
Коментари Харесай

Видеонаблюдението ще започва след края на изборния ден, 740 секции отварят в чужбина

Между 730 и 740 секции в 62 страни чакат да бъдат разкрити за вота през април зад граница от Министерството на външните работи (МВнР), разгласи пред медиите зам.-председателят на Работната група " Избори " към Министерство на външните работи Калин Анастасов.

В Турция ще бъдат разкрити малко над 160 секции , в Обединеното кралство над 115, в Германия - към 74, в Испания - към 64, в Съединени американски щати - 56, в Италия - към 26, в Гърция - към 20, във Франция - към 16, уточни той, представен от Българска телеграфна агенция.

Очаква се към половината от тях да бъдат обезпечени и с машини за гласоподаване.

Анастасов означи, че от Министерство на външните работи чакат зад граница да бъдат изпратени сред 240 и 410 машини в 240 секции в 22 страни на три континента.

В същото време представителят на ЦИК Росица Матева обясни, че по време на гласуването през целия избирателен ден няма да има видеонаблюдение, с цел да не се тормозят гласоподавателите, че някой ще записва за кого са дали своят вот.

" Тези устройства, с които ще се обезпечава видеонаблюдението на изборите, ще се включат откакто завърши изборният ден, откакто ръководителят на СИК разгласи неговия край, уведоми РИК и се разгласи завършек на изборния ден в цялата страна ", изясни Матева по.

Тя съобщи, че имат увещание от Министерството на електронното ръководство, че устройствата ще са такива, че доста елементарно ще се включват - безусловно със зелено и алено копче. Ще има стойка, върху която ще се слагат. Задължението е да бъдат ориентирани по този начин, че да се вижда масата, върху която ще бъдат броени бюлетините. Ще се излъчва и попълването на протоколите и подписването им.

Изискването на ЦИК е устройствата да са с такава разграничителна дарба, с цел да се вижда по какъв начин е дал своя вот гласоподавателят, номера на партията и коалиция и номера на преференцията. Трябва да се записва и тон, с цел да се чува какво афишират членовете на СИК, които вадят бюлетините.

В обитаемоте места, където липсва интернет или има механически аргументи, ще бъде осъществен запис. Навсякъде по едно и също време с излъчването онлайн ще се прави запис. Записите ще бъдат качени в интернет платформа, с цел да бъдат гледани след това.

По сходен метод се вършат изборите в Южна Корея, сподели Росица Матева.

Тя подсети на членовете на СИК, че на страницата на ЦИК ще бъдат качени в електронен вид протоколите, тъй че могат да стартират да вършат симулации.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР