Между 7000 -10 000 възрастни работят над 10 години след

...
Между 7000 -10 000 възрастни работят над 10 години след
Коментари Харесай

Възрастни работят над 10 години след пенсия

Между 7000 -10 000 възрастни работят над 10 години след пенсия. Това оповестиха пред „ Телеграф “ специалисти по трудова претовареност.

От данните на Национален осигурителен институт за служебното преизчисляване на парите за напреднала възраст излиза наяве, че близо 4000 българи са получили нарастване за над 10 години трудов стаж. Тук обаче не влизат хората, които работят също толкоз време след пенсия, само че възнагражденията им са били към този момент преизчислявани преди влизането в действие на Закона за изключителното състояние.

Заслужен отдих Въпреки че са придобили право на подобаващ отдих, хиляди не престават да се трудят, а всяка година пенсията им се подвига поради стажа, който натрупат.

По наблюдения на специалисти по претовареност пенсионери се наемат постоянно като охранители, продавачи, хигиенисти на разнообразни обекти. Има и много счетоводители, асистент възпитатели, детегледачи. Според настоящите условия, с цел да придобият право на пенсия за застрахователен стаж и възраст в най-масовата трета категория труд тази година дамите би трябвало да са навършили 61 година и 6 м. и да са натрупали 35 година 10 м. трудов стаж.

За мъжете се изисква възраст 64 година и 3 м. и стаж 38 година 10м. Това значи, че някои представители на мощния пол у нас могат да се трудят и до 75 години. Много от работещите са се пенсионирали по-рано – с първа или второкласен труд, и нямат още 70 година

В началото е работел в депото на БДЖ като тенекенджия. „ Работата с нездравословни за здравето субстанции, ми даде опция да се пенсионирам по-рано “, описа господин Добрев. До пенсия работи като шлосер-монтьор. След като излиза в подобаващ отдих става механически началник по чистотата. Сега е гардеробиер на половин работен ден. Плащат му 500 лева Заедно с пенсията месечният му приход е към хилядарка.

„ Всяка година нарастването на пенсията ми след преизчисление е сред 10-12 лв. “, разяснява още възрастният човек.

В изискванията на пандемия бяха преизчислени служебно близо 260 000 пенсии, а съгласно анализатори на трудовия пазар работещите пенсионери са към половин милион. По региони Данните от последния брой на осведомителния бюлетин на Национален осигурителен институт демонстрират, че служебно са преизчислени максимален брой пенсии в София-град. Те са над 18 на 100 от общия брой за страната.

Ескпертите изясняват това с обстоятелството, че точно тук се обработват пенсионните досиета на максимален брой пенсионери, надлежно - най-вече работещи пенсионери живеят в столицата. Голям брой служебно преизчислени пенсии, са в териториалните поделения в другите огромни градове в страната, където пенсионерите интензивно вземат участие в пазара на труда, а точно Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора. Най-малко работещи пенсионери има в Търговище, Видин и Кърджали.

Възрастните, чиито стаж, нужен за преизчисляването е сред 1 година и 5 години са 76 823. Не е дребен и броят на пенсионерите, на които е зачетен в допълнение положен застрахователен стаж след пенсионирането с дълготрайност над 10 години – 3 907 лица, регистрират от Национален осигурителен институт. Между 5 лева и 10 лева Увеличение са получили 54 245 възрастни хора. Малко над 26 000 са взели от 10 до 15 лева, а по-високи суми над пенсията са получили 35 975 работещи възрастни.



Второто заплащане вкупом, в случай че не стига за пожизнено Еднократно погашение на средствата по самостоятелната партида за втора пенсия ще се изплаща, в случай че парите не стигат за пожизнена. Това оповестиха от общественото министерство в отговор на въпрос. Сумата ще се дава вкупом, когато размерът на средствата по самостоятелната партида на обезпеченото лице е по-малък от трикратния размер на минималния размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст по член 68, алинея 1 от КСО.

От ведомството на Деница Сачева  Деница Сачева Деница Сачева е родена на 2 ноември 1973 година в гр. София. От 2017 година до декември 2019 година е коемнираха, че работата по плана на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване е финализирана и по текстовете е реализиран консенсус на експертно равнище.

Пожизнената пенсия за напреднала възраст от УПФ се изплаща, когато размерът на средствата по самостоятелната партида на обезпеченото лице разрешава отпущането на пожизнена пенсия за напреднала възраст в месечен размер не по-малък от 15% от размера на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст, който от 1 юли 2020 е 250 лева Ще има опция и за разсрочено погашение на средствата по самостоятелната партида.

20% по-високи заплати за хората на първа личия ще изиска КНСБ. Актуализацията да бъде в тези бюджетни системи, в които чиновниците не са получили нарастване през последните месеци за работата си на „ първа линия “ в изискванията на коронавирусна пандемия, изясни в Пловдив президентът на синдиката Пламен Димитров.

Той акцентира, че по общини работещите в сходни структури остават с доста по-ниски приходи и това би трябвало да се поправя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР