Между 700 и 800 военни от Италия ще пристигнат в

...
Между 700 и 800 военни от Италия ще пристигнат в
Коментари Харесай

Адм. Ефтимов: 700-800 военни от Италия идват в България за участие в бойната група на НАТО

Между 700 и 800 военни от Италия ще дойдат в България за присъединяване в Многонационалната бойна група на НАТО на наша територия. Това разгласи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов в изявление за " По света и у нас " по Българска национална телевизия.

От началото на войната в Украйна Военоморските ни сили следят Черно море деликатно, изясни той. След нидерландските изтребители Ф-35 други съюзни самолети ще подсилят задачата по " Еър Полисинг " на българското въздушно пространство.

Българската войска следи деликатно изменящата се среда на сигурност в Черно море след, само че и преди началото на войната в Украйна, разгласи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

Динамична е обстановката във връзка с сигурността в Черно море, всички знаем за ограничаването на корабоплаването в Северозападната част на Черно море, проблемите в Азовско море, в акваторията на Одеския залив до Крим.

Опасностите в Черно море са освен от морски мини, каквито Военноморските сили на Румъния и Турция засичаха, а самата динамичност на спора.

С изключително внимание следим тази конюнктура и естествено акцентът ни е към Херсон, Миколайв, Одеса.

Няма опасност за суверенитета и териториалната целокупност на България, увери Ефтимов.

Бъдете уверени, че в случай че тръгнат да се развиват дейностите, то както в народен, по този начин и в групов мащаб, ще има ограничения, които да показват нашата решителност и нашия възпиращ капацитет.

Освен двата нови модулни патрулни кораба, първият от които ще застъпи на въоръжение през 2025-а, Военноморски сили модернизират крайбрежните системи за наблюдаване и разузнаване. Ще бъде купена подводница.

Ние постоянно сме имали една композиция от брегови средства, леки сили на море и подводници, защото Черно море е закрит спектакъл на възможни военни дейности.

Но би трябвало да бъдем наясно с опциите ни за поддръжка, изясни Ефтимов. Трябва да осигурим най-малко 100-ина дни на море, с цел да бъде тя дейно средство.

Американската рота " Страйкър " и българските военни в Многонационалната бойна група на наша територия към този момент упражняват взаимно. Очаква се Италия да изпрати още сили. Говорим за 700-800 души, с които, зависи към този момент от съответните параметри, съобщи още началникът на защитата.

След нидерландските Ф-35 още страни-членки ще се включат в задачите по защита на въздушното ни пространство. Започва рационализация на авиобазата " Граф Игнатиево ". Така че работим по разновидности за носене на " Еър Полисинг " от други летища. Върви и планът за Сухопътните войски, който началникът на защитата прикани да мине по бърза писта. Ние, военните, сме си споделили какво желаеме, не е толкоз комплициран тоя план. Нямаме искания дали да е тази машина, или другата машина, съобщи адм. Ефтимов.

Според Концепцията за развиване на защитата до 2032 г, формирана преди войната в Украйна, за построяването на минимални военни качества България ще би трябвало да влага 36 милиарда лева

Наистина се намираме в друга обстановка. Оказа се, че мирът има цена. Цената на поддържане на боеготовна войска. България сега влага 1,73% от Брутният вътрешен продукт за защита - надалеч под задачата от 2%. Ангажимент, стихотворец през 2014 година, изясни още началникът на защитата.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР