Между 700 и 4000 лева излиза през това лято едноседмична

...
Между 700 и 4000 лева излиза през това лято едноседмична
Коментари Харесай

От 700 до 4 000 лева за ол инклузив на родното море

Между 700 и 4000 лв. излиза през това лято едноседмична почивка за двама на база “ол инклузив ” в родните морски хотели. Това демонстрира информация на “Труд ” в офертите на местата за настаняване, уеб сайтове на туроператори и платформи за онлайн извършване на покупки. Цените са сходни на миналогодишните, като междинното нарастване е сред 10 и 15 на 100. Повечето хотели действително обаче не са вдигнали офертите, а просто не предложиха огромни отстъпки за ранни записвания. Причината за задържане на цената на офертите макар 4-кратното нарастване на енергоносителите, които образуват близо 70 на 100 от разноските на хотелите, е огромната конкуренция както сред българските места за настаняване, по този начин и със прилежащите Турция и Гърция.

Цените на морските хотели зависят от определения интервал. Най-евтини са предложенията за юни и септември. За тези месеци “ол инклузив ” пакет в 4-звезден хотел се предлага против към 45-50 лв. дневно, като с изключение на настаняване храна и питиета, постоянно включва и шезлонги край басейна или морето. Най-скъпо продават знакови 5-звездни хотели по родното Черноморие на първа линия, които залагат на разкош, ексклузивитет, скъпи хранителни артикули, съвършено обслужване и включени плажни такъми. При тях цената в пиковия сезон е над 200 лв. на човек дневно.

Министърът на туризма Христо Проданов предвижда растеж в броя на туристите през това лято (в интервала май-октомври) по време на разкриване на туристическия сезон и честване на 65 години от основаването на курорта Златни пясъци. Той съобщи, че се чакат сред 5,5 и 6 милиона туристи. Самите хотелиери обаче са доста по-песимистични. Сезонът вървеше добре до февруари, преди войната в Украйна и голямото повишаване на газа и тока, изясни Атанас Карагеоргиев от Съюза на хотелиерите-Златни пясъци. Трудно е да се вършат прогнози, защото наклонността през последните години е записванията да стават в последния миг, сред седмица и 10 дни преди настаняване. Това е и причина да се вършат мъчно прогнози, защото даже самите ние нямаме концепция какъв ще е сезонът, уточни Карагеоргиев. И акцентира, че хотелиерите не мислят за облага, а за оцеляване.

Една част от местата за настаняване ще останат затворени за туристи и това лято, а други ще сменят притежателя си, споделиха представители на бранша.

Близо 35 на 100 от авансово декларираните чартърни полети за летище Варна от немски и интернационалните туроператори са били анулирани, изясни изпълнителният шеф на “Златни пясъци ” АД Кирил Кирилов.

В същото време се чака растеж от туристи от Полша, Унгария, Сърбия, завръщат се гостите от Англия, изясни министърът на туризма Христо Проданов. Традиционно вървят добре и записванията от Румъния, уточни той. Попитан от “Труд ” дали не се тормози, че два пъти по-скъпите плажни такъми ще отхвърлен българските туристи, Проданов съобщи “българските туристи си идват с чадърите ”. И добави, че концесионерите са видели, че по-ниските цени на плажната сянка са довели и до по-голям интерес и доходи, тъй че за тях също би било по-икономически преференциално да оферират по-евтини чадъри и шезлонги. И прикани стопаните на плажовете да го създадат. Като добави че българите харесват родното Черноморие и ще продължат да го посещават.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР