Между 7 и 16% от боледувалите Covid-19 съобщават за появата

...
Между 7 и 16% от боледувалите Covid-19 съобщават за появата
Коментари Харесай

Промяната в пулса е знак за сърдечен проблем

Между 7 и 16% от боледувалите Covid-19 оповестяват за появяването на някакво аритмично събитие. Промяната в пулса - закъснение или забързване, е знак за сърдечен проблем, който може да увеличи риска от сърдечна непълнота пет пъти, а от инсулти два пъти и половина. Така нареченото предсърдно мъждене визира най-често възрастните хора, предупреждава  Съсловното съдружие по кардиостмулация и електрофизиология.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 28836
Предсърдното мъждене е най-честата сърдечна аритмия, която може да докара до и инсулт и тромбоемболизъм, споделя доцент Васил Трайков Началник на отделението по инвазивна електрофизиология в болница „ Токуда “. В рисковата група попадат хора над 65-години, само че има и случай с пациенти до 30 години, най-вече мъже. Съветът е консултация с доктор, при положение на аритмия и смяна в пулса.

„ Обикновено пациентите усещат такива пристъпи на аритмия или пък други пациенти усещат единични прескачания. В някои случаи те биха могли да бъдат предвестител на изявата на предсърдно мъждене “.

Според статистиката сред 15% и 30% от засегнатите нямат други признаци, с изключение на аритмия. При един на всеки пет пациенти, положението прогресира и излизането на сърцето от темп може да зачести. Предсърдното мъждене усилва с пет пъти риска от сърдечна непълнота и с 2,5 пъти риска от инсулт.

„ Някои хора нямат сериозна симптоматика. Това може да продължи дълги години. Загубата на предсърдна контракция, на предсърдно редуциране в резултат на аритмията е причина за формиране на тромби, които могат да се откъснат и да създадат емболизъм и да докара до инсулт да вземем за пример, който е постоянно затруднение “, съобщи доцент Трайков.

Той споделя, че не всеки с тази диагноза е заплашен от затруднения. Открито в точния момент, това положение може да се управлява:

„ Профилактиката на емболизма и предсърдното мъждене е от особена значимост и тя би трябвало да бъде стартирана навреме при съществуване на рискови фактори за емболизъм. За това е доста значимо да организираме скрининги за това положение, тъй като доста хора не го усещат “.

Рискови фактори са наднорменото тегло, прекаляването с алкохол, тютюнопушене, високо кръвно или генетична обремененост.

„ Терапията безусловно предотвратява инсулт. Има съществено въздействие върху развиването на заболяването. Терапията е медикаменти в големия % от случаите. Това са лекарства, които пречат на съсирването на кръвта “.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 28836  В Канада - със наложителен PCR В Канада - със наложителен PCR  Проф. Доброслав Кюркчиев: Ваксините срещу COVID-19 пазят от гибел

Проф. Доброслав Кюркчиев: Ваксините срещу COVID-19 пазят от гибел  Доц. Александър Оскар: Коронавирусът води до слепота

Доц. Александър Оскар: Коронавирусът води до слепота
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР