Между 50 и 1000 пациенти всяка година остават в болниците

...
Между 50 и 1000 пациенти всяка година остават в болниците
Коментари Харесай

Стотици българи с месеци оставят близките си в болници като в старчески домове

Между 50 и 1000 пациенти всяка година остават в лечебните заведения като в старешки домове и прекарват седмици или месеци, изоставени от околните си, изясняват пред “24 часа ” от Агенцията за обществено подкрепяне.

За да влязат тези хора в старешки дом, би трябвало да са навършили възрастта за пенсиониране, в това число и тези с ТЕЛК.

Сумата на разноските по престоя на изоставените пациенти стига до 50 хиляди лева за болничното заведение, до момента в който им намерят място в обществено заведение.

Голяма част от хората са заболели и се нуждаят от услуги за долекуване, а сходни медицински заведения у нас са малко. В София да вземем за пример има единствено две профилирани лечебни заведения - в Ботунец и Бухово.

Лекарите търсят околните, само че постоянно без триумф. След това се обръщат към обществените служби, които могат да предложат разнообразни разновидности за услуги. В период от 20 дни вършат самостоятелна оценка на потребностите.

Проблемът е, че хората би трябвало непринудено да се съгласят да ги употребяват, а постоянно избират да останат в болничното заведение.

“На седмица имаме приблизително по двама пациенти, оставени и непотърсени от своите близки. Годишно това прави над 100 души ”, признава представителят на Многопрофилната болница за интензивно лекуване “Света Анна ” в София Антон Луков. Болницата поставя всички грижи за стабилизиране на пациентите, а по-късно се изпращат за долекуване. През това време пациентите се лекуват по клиничните пътеки, по които са признати, изясни още представителят.

Местата за долекуване обаче са лимитирани и пациентите трябва да чакат, докато се освободи, разясняват лекари. Същевременно процедурата по настаняване в обществен дом е дълга.

Осем изоставени пациенти, изпратени от столичните лечебни заведения, лежат сега в Специализираната болница за дълготрайно лекуване и рехабилитация “Кремиковци ” в Ботунец, описа шефът на лечебното заведение доктор Цветанка Зафирова. По думите ѝ болничното заведение разполага с 60 кревати, само че те се употребяват и от пациенти със счупени крайници или ръце, инсулти, ампутирани крака.

“Изоставените пациенти от време на време лежат в болничното заведение за долекуване над година, до момента в който ги освидетелстват за ТЕЛК. Чак по-късно може да бъдат изпратени в обществен дом ”, изясни Зафирова.

Между 50 и 60 пациенти годишно са изоставяни в УМБАЛ-Бургас. Средно сред 30 и 50 хиляди лева харчи лечебното заведение за изоставени пациенти.

Понякога обаче сумата е доста по-голяма, в случай че бездомният е настанен в поделение, в което лекуването е характерно и по-скъпо.  

В болничното заведение в Горна Оряховица си спомнят по какъв начин семейство отхвърля да вземе своя непосредствен, който бил лежащо болен, защото нямали асансьор в дома.

“Като се има поради, че приблизително цената на една клинична пътека варира от 800 до 1300 лв., това е разход за болничното заведение, в случай че пациентът престои още толкоз.

Разходи и по превозването на пациента до неговия дом са осъществявани неведнъж ”, разказва шефът на болничното заведение в Горна Оряховица доктор Иван Иванов.

По думите му преди време в общинската амбулатория са отделили кревати за краткотраен заслон на пациенти, които няма къде да отидат. Дори имало концепция за откриване на услуги вид “хоспис ”, в това число и палиативни грижи, само че тя пропаднала, тъй като лечебни заведения нямат право нормативно да ги дават.

“С оглед на демографската картина и болното застаряващо население се постанова да бъдат разкрити нови приюти, домове и институции за палиативни грижи ”, демонстрират наблюденията на шефа Иван Иванов. А по Плана за възобновяване ще има цялостна промяна на грижата за остарели хора.


 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР