Между 40 и 70 литра на кв. м е падналият

...
Между 40 и 70 литра на кв. м е падналият
Коментари Харесай

Над 120 сигнала за щети след поройния дъжд в София и околните села

Между 40 и 70 литра на кв. м е падналият дъжд до среднощ в другите региони на София по данни на Националния институт по метрология и хидрология

Екипи на общината и полицията затвориха част от пътната мрежа в столицата поради събралата се вода. Затворено за придвижване беше кръстовището на " Лъвов мост ", като повода беше наводняване в тунела. Забрана за придвижване имаше и по южното платно на софийския Околовръстен път сред бул. " Симеоновско шосе " и бул. " Черни връх ".

Кадри от водачи в обществените мрежи демонстрираха, че водата е трансформирала част от Околовръстното шосе в канал.

Снимка: Скрийншот/Facebook

Подобно беше ситуацията на още няколко места в столицата, измежду които и в тунела на НДК, като там се преминаваше извънредно мъчно.

Сериозна беше обстановката в софийското село Желява, където река излезе от коритото си и наводни къщи и дворове в региона поради пън, който препречваше пътя на водата, съобщи БНР.



Екипи на пожарната по-късно отстраниха дървото. В селото е евакуирана една жена. Пожарникари има и в други две села - Бухово и Яна - където се отводняват изби и приземни етажи.

В профила си в обществените мрежи столичният кмет Йорданка Фандъкова написа, че се наблюдават равнищата на реките и язовирите. Тя прикани жителите при потребност да подават сигнали на телефон 112, с цел да се провеждат дейностите на екипите.

Към момента няма данни за потърпевши и починали хора.

Дъждовете обаче ще продължат

Оранжев код е разгласен за 9 области в Западна и Централна България за петък, 16 юни. Предупреждението е в действие за Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Перник, Пазарджик, София град и Софийска област. Ще има краткотрайни, локално интензивни и обилни по количество превалявания. На места те ще доближат до 50-65 mm.

Кодът е жълт за 7 области в Централна, Северна и Югозападна България. Очакваните количества там са до 20-35 литра на кв. метър.

Главно над западната половина от страната ще се развива купесто-дъждовна облачност, на доста места ще има краткотрайни превалявания, към и след обяд с гръмотевични стихии. В Северозападна България, Западния и Централния Предбалкан и Рило-Родопската област ще има местни интензивни и обилни по количество превалявания, достигащи и надхвърлящи 30-50 mm. В източните региони, ще бъде най-вече слънчево с краткотрайни нараствания на облачността и по-късно денем на обособени места на юг от Стара планина ще превали дъжд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР