Между 3 и 4 милиарда лева по-малко ще влязат в

...
Между 3 и 4 милиарда лева по-малко ще влязат в
Коментари Харесай

Риск за загуба до 4 млрд. лева по плана за възстановяване

Между 3 и 4 милиарда лв. по-малко ще влязат в българската стопанска система през тази година. Причината е, че държавното управление няма да успее да контракти оптималното безплатно финансиране от проекта за възобновяване и резистентност, който се чака да бъде утвърден до 15 март. Това стана ясно от чуване по тематиката на вицепремиера и финансов министър Асен Василев в Народното събрание.

Това обаче не значи, че страната ни автоматизирано губи тези пари, тъй като всичко зависи от осъществяването на проекта и регулярното подаване на претенции за заплащания от страна на държавното управление до Европейската комисия, обясниха специалисти от Европейската комисия пред Mediapool.

Изслушването на Асен Василев по проекта за възобновяване и резистентност в Народното събрание беше поискано от Движение за права и свободи поради направените промени в него, които държавното управление по този начин и не беше разгласило.

След рецензиите от опозицията и съдружните си сътрудници в Народното събрание няколко часа по-късно разгласява обновения вид на проекта, изпратен за утвърждение в Брюксел.

Най-съществените промени в него са в областите " Нисковъглеродна стопанска система " и " Транспортна съгласуваност ". Част от оповестените нови документи са на британски език, сподели инспекция на Mediapool.

Одобрението на проекта

Асен Василев сподели, че е получил увещание от Европейската комисия, че проектът за възобновяване и резистентност ще бъде затворен на техническо равнище до 15 март.

Финансовият министър изясни, че откакто документът бъде утвърден, България е в подготвеност да стартира осъществяването му и да договаря доста планове. От изявлението му стана ясно обаче, че страната ни няма да може да контракти вероятния оптимален запас от 70% за тази година, който е в размер на 9 милиарда лв..

" Очакваме да договорим 5-6 милиарда лева " , сподели Василев.

" Току що с лека ръка отписахте 3 милиарда лв. за стопанската система за тази година, а аз се притеснявам, че отписаните пари ще са повече ", сподели Томислав Дончев от ГЕРБ. Той изрази подозрения, че България ще успее да догори и оползотвори целия разполагаем запас от 12.6 милиарда лева доникъде на 2026 година, поради сериозното забавяне.

Европейска комисия вкара проектите за възобновяване като инструмент за по-бързо излизане от рецесията с ковид, само че в това време я застигна войната в Украйна, която промени дневния ред.

Към момента Брюксел не е одобрил проектите на България, Полша, Унгария и Швеция, а Нидерландия към момента не е изпратила своя документ, демонстрират данните на Европейска комисия.

От 27-те страни членки, досега 21 са се възползвали от правото си да получат задатъци, като само Ирландия не е поискала подобен. Право на предплатено заплащане имаха всички страни, чиито проекти за възобновяване са утвърдени до края на 2021 година

Сега всичко зависи от осъществяването на документа - бързото договаряне на парите, реализирането на плановете и осъществяването на обещаните промени. Всяка страна има право 2 пъти годишно да изиска заплащания по осъществяването на проекта.

Критики от свои и непознати

Движение за права и свободи подлага на критика забавянето на проекта. Йордан Цонев разгласи за неправилна позицията на кабинета " по-добре е да предадем добър проект, в сравнение с единствено проект ".

" Това може и да е правилно в други случаи, само че не и в този момент. Имаме няколко рецесии, има тежка инфлация. В случая беше по-важно да имаме проект, в сравнение с добър проект. Защото този проект е и антиинфлационен инструмент ", сподели Цонев.

Той упрекна държавното управление, че проектът е занимателен поради частни ползи към плана за създаване на за предпазване на ток край Стара Загора за избран предприемач.

Асен Василев го прикани да даде документи, в случай че има такива, с цел да ги внесе незабавно в прокуратурата.

Коалиционните му сътрудници Българска социалистическа партия и " ИТН " (ИТН) също го нападнаха поради неналичието на бистрота на документа.

" Похвални са напъните, които вършиме за отразяване на получените бележки от Европейска комисия по проекта, само че е редно да го забележим черно на бяло. Хубаво е да си съставяш мнение по разкази, само че е друго да го направиш, откакто си се срещнал с документа. Защо толкоз ревниво се пази този документ – в случай че би трябвало, дано се употребява секретното деловодство на Народното събрание ", сподели Виктория Василева, заместник-председател на групата на Има Такъв Народ.

Българска социалистическа партия също насочиха рецензии, поради пренасочването на повече пари към финансови принадлежности, а не към грантове за бизнеса.

" От левицата споделяме, че бизнесът има потребност от повече грантови схеми, а от " Продължаваме промяната " казвате, че финансовите принадлежности са по-важни. Същевременно страната се отхвърля да взема заем, както направиха доста европейски страни, а казвате на бизнеса, който желае грантови схеми, че за него е по-добре финансови принадлежности - тип заем. Важно е да знаем какъв е окончателният вид ", съобщи Драгомир Стойнев, заместник-председател на парламентарната група на Българска социалистическа партия.

Асен Василев отхвърли рецензиите за неналичието на гласност с аргумента, че старите планове в проекта са забележими. С това единствено ядоса депутатите и по-късно даде обещание да ревизира дали " новите към този момент не са станали обществени също ". Няколко часа по-късно те бяха качени на уеб страницата на Министерството на финансите.

Финансовият министър отбрани множеството пари за финансови принадлежности с аргумента, че по този начин средствата ще стигнат до повече компании в миг, в който ерата на ниските лихви по заемите стартира да завършва.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР