Между 28 май и 6 юни в София ще се

...
Между 28 май и 6 юни в София ще се
Коментари Харесай

„Антистатик“ е отново тук с 15 събития

Между 28 май и 6 юни в София ще се организира 14-то издание на „ Антистатик “ – онлайн – което като че ли е по-важно от всеки път. След една извънредно турбулентна година Международният фестивал за актуален танц и пърформанс ни кани да създадем още една стъпка по-близо до вчерашния ден, в който се срещахме, прегръщахме и танцувахме дружно. Затова избира за свое мото пожеланието „ все по-близо “ и го трансформира в причинност на своята територия, сближавайки изкуството и публиката.
Програмата на фестивала планува 15 събития, измежду които представления, срещи с актьори, диалози, както и премиера на брой 3 на единственото в България годишно „ Списание за танц “.
На 28 май, в 19:00 ч., празникът против статичността стартира със особено разкриване с вход свободен, за което в София идва хореографката Паула Розолен (Германия). Тя ще работи дружно с 20 български реализатори от разнообразни възрасти и разнороден опит, по основаване на представлението „ В респект към Мърс Кънингам “. През 2019 година се навършват 100 години от рождението на танцовата легенда и по този мотив ще забележим единна хореографска партитура, издигната от Паула Розолен, на база на 20-те сола на българските актьори – единствено един-единствен път в „ Софийски боеприпас – музей за модерно изкуство “. Всичко това на фона на музиката на Емилиян Гацов – Елби.
На 29 май, от 19:00 ч. на сцената на ДНК – пространство за актуален танц и пърформанс се качва неповторимият Кевин Джийн (Франция), с цел да трансформира действителността и заобикалящата среда в залата в метафора. Този път френският хореограф обръща взор към концепцията за мъжествеността през днешния ден, съединена в огромна степен от жлъч, сексизъм и принуждение. През 2019 година Джийн стартира работа по нов креативен цикъл с представленията „ The Cyclon Pursuit (да разрушиш света и да се преродиш) “, „ По създание (да саботираш мъжествеността) “, както и „ Time for Nothing (да съзерцаваш) “ от 2021 година Именно „ По създание “, последният приключен театър от трилогията му, ще имат опция да гледат феновете на 14-я „ Антистатик “.
В последния ден на месец май, от 19:00 ч., в ДНК – пространство за актуален танц и пърформанс фестивалната стратегия предлага двойна доза от работата на хореографката и изпълнителка Меган Бридж (САЩ). В една вечер тя ще показа две сола „ Морфичен резонанс “ и „ Съгласие “, в които значим неин сътрудник е музиката. В първата работа ще забележим по какъв начин танцуващото ѝ тяло реагира на звуковата комбинация на Питър Прайс, до момента в който в солото „ Съгласие “ Бридж ще „ изтанцува “ женската половост, провокирана от ритъма и деликатните елементи на последната соната на Бетовен, опус 111.
На 1 юни, на Сцена „ Дерида “ ще се веят флагове и „ виновникът “ за това още веднъж е хореографката Паула Розолен, която с второто си зрелище в програмата на „ Антистатик “ и в партньорство с Гьоте-институт България, се обръща към това от дълго време подценено средство за другарство. В „ Знамена “ Розолен наслагва няколко семиотични системи и основава личен език за другарство с танцьорите и публиката, трансформирайки театралната зала в информационна площадка, по тази причина забравете за спътниците и широколентовите мрежи и се присъединете към повелителите на късите известия.
На 4 юни, от 19:30 ч., публиката на „ Антистатик “ посреща Томи Паазонен (Германия) на Сцена „ Дерида “, в партньорство с Гьоте-институт България. Една от отличителните черти на креативния метод на хореографа и някогашен балетист Паазонен е, че с всеки идващ артистичен план той прави нещо, което не е пробвал до момента. Така на 50-годишна възраст осъзнава, че има форма, която дълго е избягвал и е време за първия му солов план. Започва работа по „ Ретроспекция - 5 сола за 5 десетилетия “. С тази автобиографична творба Томи Паазонен се завръща на сцената като реализатор след 23 години хореографска и преподавателска работа.
„ Преди Covid-19 развиването на актуалното изкуство се задвижваше от „ по-малкото е повече “ - правилото на Модерността. С въвеждането на всички ограничавания през последните месеци, довели до по-малко другарство, по-малко срещи онлайн, по-малко танци, по-малко въвлеченост, като че ли неизбежно е време изкуството на пърформанса да сложи под въпрос тази теза и да се запита дали по-малкото е все по този начин повече или към този момент е нищо “ – споделя създателят на идващото зрелище от фестивалната стратегия. „ По-малкото може да е повече, само че от време на време си е просто нищо “ е най-новият хореографски план на Вили Прагер, въодушевен от испанската диско натрупа „ Ballet Zoom ”, учредена през 1973 година За реализирането му той работи със студенти от Академията за танц и пърформанс на Националния център за танц на Букурещ, а резултатът от съдействието можем да забележим на 5 юни на Сцена „ Дерида “.
Няма по-подходящ край за фестивал от зрелище, обобщаващо философията му – „ Танцови фанатици “. Това е работата на хореографката и драматуржка Симона Дяконеску (Румъния), която ще забележим на 6 юни в ДНК – пространство за актуален танц и пърформанс. Представлението е отдадено на едно от най-мистериозните феномени в Европа от началото на 16 в. Тогава, на централния площад в Страсбург, избухва танцова зараза. С времето учените ще я нарекат „ Танцът на Св. Вит “, хорея ласкива (Chorea Lasciva), танцувална фикс идея или хореомания, смесвайки псевдонаука, теология и средновековна научна фантастика. Дяконеску и нейният екип основават перформативна доку-фикция на събитията и концентрират вниманието си върху документите от това време, запечатали вероятността на наблюдаващите епидемията и в никакъв случай тази на претърпелите я.
Повече детайлности за програмата на „ Антистатик ” можете да откриете на, както и в,  и в канала на фестивала.
Билетите за всички представления са в предварителна онлайн продажба от 10 лева на, както и 15 лева на касите на Билетен център - НДК, Сцена „ Дерида “, касите на EASY PAY, както и на EPAYGO.BG в деня на представлението.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР