Между 26 и 27 септември Булгаргаз“ е направил едни много

...
Между 26 и 27 септември Булгаргаз“ е направил едни много
Коментари Харесай

Петкова: Булгаргаз е продал на Гърция газ за 2,5 евро, която е купил за 150 евро

Между 26 и 27 септември „ Булгаргаз “ е направил едни доста странни покупко-продажби на пазара в Гърция. Това разгласи някогашният енергиен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ Теменужка Петкова.

На тези две дати гръцката газопреносна мрежа е имала планов ремонт на Кулата-Сидерокастро, което значи, че физически количества природен газ няма по какъв начин да дойдат от Гърция към България. Странно за какво от „ Булгаргаз “ не са взели поради този планов ремонт, макар че той е бил прочут месеци преди този момент и количествата природен газ от Азербайджан са траяли да идват и през тези дни. Само че не са били могли да бъдат трансферирани към България, защото физическият потенциал го няма. “, разкри Петкова пред бТВ.

Тя уточни, че тогава тези количества „ синьо гориво “ са останали в Гърция и се е получил дисбаланс.

„ Този дисбаланс дава опция на гръцката страна да изкупи нашите количества по контракта с Азербайджан на цена от… 2 евро и половина! При състояние, че „ Булгаргаз “ е платил за този природен газ цена от 150 евро на мегаватчас! “, разкри Теменужка Петкова.

Само за няколко дни тази разлика доближава до 8,5 милиона евро, пресметна тя.

Само за няколко дни „ Булгаргаз “ е претърпял загуба и вреди в размер на 8,5 милиона евро вследствие на това не знам дали мога да го нарека недовиждане в случай, че информацията за плановите поправки е известна доста преди този момент. Трябвало е да се подхващат нужните дейности и България да реагира съответно, тъй че да не претърпим тези загуби по контракта “, сподели Петкова.

Тя акцентира, че евтината азерска газ е останала в Гърция: „ Те са купили на евтина цена, а ние сме генерирали загуби ".

Според нея „ Булгаргаз “ е трябвало да потърси контакт с Азербайджан и тези количества да бъдат отсрочени за идващ интервал. „ В последна сметка нашият газ остава в Гърция и е продаден на доста ниски цени “, заключи Петкова. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР