Между 258 и 290 лв. на час получават IT специалисти

...
Между 258 и 290 лв. на час получават IT специалисти
Коментари Харесай

Още милиони за тол системата без търг и конкурс

Между 258 и 290 лева на час получават IT експерти за работа по тол системата у нас. По-малко от година след старта ѝ, страната ще заплаща нови 140 млн. лева През 2018 година консорциумът „ Капш Трафик солюшънс “ завоюва публичната поръчка за създаване тол системата с цена 180 млн. лева

Сега страната му поверява и „ самодеен мониторинг на системата и надграждане с нови функционалности “. Договорът е подписан през декември и е на стойност към 140 млн. лева Търг и конкурс не е имало, заяви бТВ.

„ Говорим за процедура за договаряне, без авансово съобщение. Това е процедура, при която, според този член на закона, има всички условия, че съществува единствено една компания, която е механически задоволително способена да извършва тази активност “, уточни Олег Асенов, член на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура “.

Според контракта, наетите специалисти ще получават сред 258 и 290 лева на час. Така, при работна седмица от 40 ч. заплащането за IT експерти може да доближи до над 10 хиляди лева От пътната организация обаче считат, че такива сметки са неправилни.

„ Да приказваме механистично, че това един човек, на който ще се заплащат 290 лева, не е професионално. Всеки, който оперира с такива услуги, знае, че екипът би трябвало да се провежда, да има взаимозаменяемост на хората “, сподели още Асенов.

От Асоциацията на софтуерните компании у нас споделят, че трудът в бранша не е елементарен и по тази причина е добре заплатен, само че и че не трябва да се стига до крайности. „ Според мен в България може да се откри, с цялата облага, по-ниска цена от това, не споделям десетки пъти по-ниска, само че по-ниска “, разяснява Доброслав Димитров, ръководител на Българската асоциация на софтуерните компании.

Само до преди 2 година за сигурността и поддръжката на тол системата от пътната организация търсеха ИТ специалисти с публикация против най-малко 510 лева Сега имали екип от 29 души, които получавали приблизително към 3200 лева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР