Между 25 и 29 юни в Галерия Синтезис ще бъде

...
Между 25 и 29 юни в Галерия Синтезис ще бъде
Коментари Харесай

"Мелос" - изложба на Гийом Лебран

Между 25 и 29 юни в Галерия Синтезис ще бъде предствена изложбата на френския фотограф Гийом Лебран " Мелос ". Тя включва повече от 40 фотографии, снимани в интервала 2006-2012 година, по време на неговите пътувания сред Турция, България и Гърция, в компанията на писателя Рене Далиго. Откриването на изложбата ще бъде на 25 юни от 19:00 ч. с присъединяване на Гийом Лебран а на 27 юни от 18:30 ч. ще се организира тур още веднъж с неговото присъединяване.

„ Европейската цивилизация и понятието за европейска еднаквост постоянно са ме привличали. Още от младежките си години започнах да странствувам, по този начин открих връзките сред Турция, България и Гърция. Връзки, които живеещите по тези места, може би не долавят, или най-малко с това усещане останах от диалозите с хората, които снимах. Исках да конструирам история и търсех интелектуален метод, с цел да я опиша. Първоначално бях замислил плана като триптих, отдаден на трите страни, само че попаднах на изявление с музикант, който беше озаглавил албума си „ Мелос ". Дума, която значи по едно и също време съчетаване и делене. Така, тя се трансформира освен в заглавие на плана, а и в негова водеща линия.
Комбинирах пейзажи, фотоси на руини и изоставени места с портрети на младежи от Истанбул, София и Солун в калейдоскоп, отразяващ по едно и също време сегашното и следите от предишното. Снимах действителността, само че търсех поезията и границите на въображаемото. Харесвам руините и меланхолията, която навяват. За мен носталгията не е тъжно възприятие. Точно противоположното, тя е звукът на времето, на това време, което не познавам...
Вярвам, че погледът на чужденеца постоянно прибавя нещо към визиите на хората за мястото, което населяват. Исках да оставя диря, да споделя своята позиция към света. Затова развих плана под формата на книга. За мен фотокнигата има по-голяма тежест от изложбата, тъй като доближава до повече хора и има собствен личен път. "
Гийом Лебран е роден в Сен Мало, Франция през 1976 година Той е фотограф, учител и съосновател на френското фотографско списание The Eyes. Неговата работа е въодушевена от историята на европейския континент, литературата и киното. Последният му план още веднъж е обвързван с Балканите и носи заглавието „ Песен от Сараево ".

Изложбата се реализира с поддръжката на PhotoSynthesis - място за снимка, хора и хрумвания в партньорство с Френски институт в България Institut français de Bulgarie, като събитието е част от " Месец на фотографията "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР